Annons

Annons

Therese 
Sjögran kämpar 
i Mästarnas mästare

Förra fotbollsproffset Therese Sjögran har 
bytt planen mot läktaren. 
Men tävla och viljan 
att vinna finns kvar. Nu slåss hon om en finalplats bland andra elitidrottare
 i säsongens tv-succé 
Mästarnas mästare. – Det var fantastiskt att få lära känna alla dessa människor!


2015 avslutade Therese Sjögran sin långa fotbollskarriär. I dag är hon sportchef för FC Rosengård i Malmö. Bild: Peter Ericsson

Fotbollslandslagets legendar Therese Sjögran i nionde säsongen av Mästarnas mästare i SVT

Det är den nionde säsongen av programmet Mästarnas mästare i SVT och programmen spelades in i Portugal. Fotbollslandslagets legendar Therese Sjögran, 39, blev glad när hon fick frågan att vara med, men kände sig ändå lite kluven…

Annons

– Det var med lite skräckblandad förtjusning som jag tackade ja. Men jag är så glad över att jag gjorde det. Tävlingarna var mentalt jobbiga, fast att få göra det tillsammans med andra före detta elitidrottare gjorde att man tände till lite extra i tävlingsmomenten.

Samma grupp som Anders Svensson

Therese hamnade i samma grupp som fotbollslandslagets Anders Svensson, som motståndare i kampen om en plats i semifinalen. Inget märkligt med det – om det inte vore för en speciell händelse för några år sedan. Då blev de båda ofrivilligt huvudpersoner i vad som blev en het debatt runtom i Sverige.

Gilla Allers på Facebook

Läs också: Jenny, 78, har ett livslångt kärleksförhållande till fotboll

När Therese blev rekordhållare för flest antal A-landslagsmatcher (182 stycken) för svenska damlandslag 2011 belönades hon med en blomma av Svenska fotbollförbundet. Två år senare under direktsända Fotbollsgalan hyllades Anders Svensson för att ha nått upp till 146 A-landskamper – vilket är flest på herrsidan genom tiderna. Tack vare det fick han en bil av Fotbollförbundet.Vilket fick många att reagera starkt.

– Jag och Anders hamnade mitt i skottlinjen och det var världens pådrag ett tag. För egen del är det klart att det kändes lite märkligt att jag inte fick någonting och det höll han med om, säger hon i dag.

Förbundet gick sedan ut och lovade att Sjögran skulle uppmärksammas – och det infriades då hon gjorde sin 200:e landskamp mot Tyskland.

Läs också: Proffsboxaren är klar för Let’s dance

Therese hyllades inför matchen och fick bland annat valfria gåvor till ett värde av Anders Svenssons Volvo XC60.

”Jag fick välja själv och då blev det en del prylar som elektronik och resor. Sedan vill jag åka någonstans där jag inte har varit tidigare, kanske Sydamerika. Men det får bli efter karriären”, sa hon då till tidningen Sydsvenskan.

Förbundet gjorde misstag

Att de hamnade i samma grupp i Mästarnas mästare kändes ändå lite speciellt med tanke på det som inträffat tidigare.

– Haha, ja visst är det konstigt? Vi pratade en del om det som hände, men vi har absolut inget otalt med varandra. Tvärtom tycker vi likadant. Förbundet gjorde ett misstag som fick väldigt mycket uppmärksamhet i media och de åtgärdade sedan sitt fel lite senare. Det är inget som stör mig längre.

Therese var känd för sin tävlingsinstinkt under fotbollskarriären, men för övrigt har förluster inte stört henne nämnvärt.

Läs också: 9 positiva saker vi minns från 2016

– Jag har alltid hatat att förlora inom fotbollen. Men annars 
brukar jag inte bry mig så mycket. Får jag stryk i kubb, krocket eller något sällskapsspel släp-
per jag det direkt. Tänkte först att jag kanske behövde ha lite mer av det från fotbollen för att vara med i programmet. Men det var inga problem när man väl var där.

Therese i ett 
av tävlings-
momenten 
med Cissi Ferm och Richard 
Richardsson. Bild: Janne Danielsson/SVT

Trots att den egna karriären är över är det viktigt för Therese 
att fortsätta träna och röra på 
sig. Det blir ungefär tre till fyra gånger i veckan: löpning eller styrkepass. Sedan har hon spelat en del fotboll i Korpen – hon 
måste vara världens bästa korpspelare.

Något hon förstås hade nytta av under inspelningen:

– Att jag la av karriären så nära inpå programmet är ju en fördel för mig, som fortfarande är i bra form. Så alla fysiska grenar i tävlingarna är en styrka för min del. Sedan gäller det att vara ganska klurig också.

Sett Mästarnas mästare

Hon hade sett en del på Mästarnas mästare tidigare. Förra omgången såg hon hur förra landslagskompisen Hanna Marklund pressade slutsegraren Peter Forsberg.

Läs också: Få friskare personal – anställ en 55-plussare

– Det var fantastiskt att få lära känna dessa otroliga människor, få mer insyn i hur deras karriärer har sett ut. Jag har verkligen fått vänner för livet och jag hoppas att vi behåller kontakten. Ingen av dem har varit någon idol för mig. Jag har egentligen bara haft en sådan och det var tyska fotbollsspelaren Jürgen Klinsmann, då jag var liten.

För första gången i Mästarnas mästare deltar i år en döv idrottare – förra basketstjärnan Cecilia Ferm, som hade två teckentolkare med sig:

– Det var lite svårt i början att titta på Cissi när tolken började prata, men det lärde man sig snabbt. Jag kunde ingen teckenspråk innan, men hon lärde oss ett och annat.

Fått Diamantbollen två gånger

Therese avslutade sin karriär efter VM-slutspelet i Kanada 2015 – och hade nått ända till 214 landskamper till slut. Ett svårslaget rekord. Hon vann bland annat VM-silver, VM-brons, EM-silver och fyra SM-guld med Ldb Malmö – som sedan blev Rosengård.
Dessutom belönades Therese med Diamantbollen både 2007 och 2010 – som landets bästa damspelare.

– VM-silvret är förstås den allra största framgången, men då fick jag lite speltid och det kändes inte som att jag var med och bidrog så mycket till resultatet. Därför är VM-bronset mitt allra roligaste minne. Då var jag ordinarie och gjorde min förmodligen bästa turnering någonsin.

Frånsett en säsong i den amerikanska ligan med Sky blue FC (New Jersey) stannade Therese hela karriären hemma i Skåne.

Läs också: Magnusson och Meltzer återförenas i semesterkomedi

– Det är nog det enda som jag ångrar, att jag inte provade fler år utomlands. Man lär sig otroligt mycket och växer massor som människa.

Att många herrspelare i fotboll tjänar ihop pengar för resten av livet är ju knappast någon hemlighet.

Bland damerna är det närmast en omöjlighet.

– Jag är glad över att jag enbart kunde spela fotboll och livnära mig på det. Men det var ju inte så att man kunde lägga undan och spara en massa. Det har ändå hänt väldigt mycket de senaste tio, femton åren på damsidan. Samtidigt lägger man ju ner lika mycket tid på träning och matcher som herrarna, och det är klart att man funderat en del på det. Det kan kännas fel ibland, även om det ju är så att deras matcher lockar betydligt större publik och fler sponsorer.

Det har blivit många 
priser för Therese genom 
åren som fotbollsproffs. 
På Fotbollsgalan 2010 
belönades hon med heder-
värda Diamantbollen 
som Sveriges bästa 
damspelare. Bild: Roger Lundsten/IBL

Sportchef i FC Rosengård i Malmö

Ända fram tills Therese fyllde 38 år handlade mycket i vardagen om att äta rätt, träna rätt, få rätt återhämtning och vila. Det är något hon inte saknar i dag.

– Livet blir ganska inrutat då allt fokuseras kring prestationen i sporten. Nu skulle det inte vara hela världen om jag åt lunch klockan fyra en dag. Och jag kan även ta igen alla födelsedagar jag missat på grund av matcher förut.

Direkt efter att hon slutat spela började det nya rollen – som sportchef i FC Rosengård hemma i Malmö.

– Jag ville gärna fortsätta inom fotbollen på något sätt, och det här blev helt perfekt för mig. Genom åren har jag skaffat mig många kontakter och dem har jag nytta av nu då jag bland annat sköter värvningar av nya spelare. Jag är fortfarande nära laget, men det är mer administrativt arbete än jag först trodde. Sedan kan jag sakna att vara en i gänget på planen. Vissa dagar känner jag mig väldigt rastlös, andra går bättre. När jag sitter på kontoret hela dagen känns det i benen. Jag är ingen person som gärna sitter stilla.

Något som kan bli lite tufft i nya rollen är också löneförhandlingar med före detta lagkompisar eller att berätta för någon att hon inte erbjuds ett nytt kontrakt…

– Det är klart att det känns väldigt speciellt. Men man måste skilja på det som händer inom fotbollen och det privata. Jag tror att jag är ganska bra på det.

Läs mer om programmet Mästarnas mästare i SVT här!

Text: Joakim Löwing

Läs också

Äkta makar och konkurrenter

 Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...