Annons

Tejpen lindrar Hannas värk

17-åriga Hanna har levt med reumatism i nästan hela sitt liv. Hon har provat olika mediciner mot sin värk, men det som verkligen gjorde susen var när sjukgymnasten föreslog kinesiotejp – en metod från idrottsvärlden. Med mamma Helens hjälp kan Hanna nu själv lindra sin smärta.

Mejla
Dela (285)
Pinna

kinesiotejp2

– Fler reumatiker borde testa tejpning, tycker Hanna.

Kinesiotejpen lindrar Hannas reumatiska värk

Visst hade det ofta knakat oroväckande i lilla Hannas leder, men det var först när hon vid åtta års ålder var på ett läkarbesök som doktorn fick syn på hennes svullna fingrar och anade oråd. Familjen skickades vidare till barnkliniken i Falun och Hanna fick diagnosen barnreumatism. Senare kom diagnosen att ändras till psoriasisartrit.
– Hannas pappa och farfar har psoriasis på huden. Det visade sig att Hanna har ärvt sjukdomen men för henne har den satt sig i lederna. Vi hade ingen aning om att det var möjligt och det var förstås en sorg att vårt barn skulle drabbas, berättar Helen Avelin, 44, när vi träffar henne och dottern Hanna hemma i Avesta.
Hanna, som i dag är 17 år, har genom åren behandlats med alltifrån cellgifter till kortison, men reumatismen har trots det bara förvärrats.
– Jag har alltid älskat att idrotta och spelade både handboll och fotboll, trots att det gjorde så ont att jag tvingades sitta i rullstol efteråt. Jag tyckte ändå att det var värt det, säger Hanna och klappar familjens ena hund, Bella, som ligger intill på golvet.

Värt att testa

Under ett besök hos sjukvården föreslog sjukgymnasten att Hanna skulle testa kinesiotejpning av lederna.
– Jag hade ju sett på tv-sändningarna från OS att en del idrottare har tejp på baksidan av benen, men jag förstod aldrig vad det var. Nu förklarade sjukgymnasten för oss att den elastiska tejpen kan lindra både muskel- och ledvärk och att metoden har använts inom idrotten ganska länge. De var värt att testa, säger Helen.
Dotterns knän tejpades mot värken – och även ryggen tejpades, för att hjälpa Hanna till en bättre hållning. Och det funkade! Smärtorna lindrades.
– Jag blev glad att få hjälp och det underlättade mitt fotbollsspelande, säger Hanna med ett leende.
Helen ville lära sig att själv tejpa dottern och hon gick därför en kurs hos sjukgymnasten. Det var inte så svårt att lära sig tekniken tycker hon.
– Det känns jätteskönt att vi har hittat en metod där jag handfast kan hjälpa Hanna att lindra smärtan, säger Helen och visar hur töjbar tejpen är när hon ska fästa den på Hannas knä.
Tejpningen lindrade värken så bra att Hannas kamrater i fotbollslaget också ville pröva tejp mot onda fotbollsknän.

Annons
Gilla Allers på Facebook
kinesiotejp

Mamma Helen har fått lära sig tekniken för att kunna tejpa rygg och knän.

Bra mot annan smärta

Till slut tvingade reumatismen Hanna att sluta spela fotboll, men tejpningen har hon fortsatt med som ett komplement till traditionell smärtlindring och cellgiftsbehandling, och den fixar hon till stor del själv nu för tiden. Ryggen måste hon fortfarande ha hjälp med och då ställer mamma Helen självklart upp.
Hanna har dessutom testat att tejpa nedre delen av magen mot mensvärk.
– Det är ett kanontips till andra som har svår mensvärk.
Fler reumatiker borde testa tejpning, jag tror inte att alla känner till hur effektivt och enkelt det är. Metoden är ett bra komplement till den traditionella medicineringen, tillägger Helen.

Fakta: Tejpen stimulerar nervsystemet

Helena-Linder

Helena Linder är medicinsk massageterapeut i Falun, med inriktning mot idrottshälsa. Hon utbildar terapeuter i tejpningsmetoden med kinesiotejp. 

 

Hur funkar metoden och hur kan tejpen lindra smärta?

– Blodcirkulationen och lymfsystemet stimuleras genom att tejpen lyfter muskeln. Det gör att vävnadsvätska och blod under huden lättare kan transporteras bort vid exempelvis inflammation, ödem eller vid områden med smärtproblematik. Tejpen stimulerar nervsystemet och gör att muskelspänning och smärta runt leder minskar.

Vad är det för tejp som används?
– Det är en stretchbar och vågformad bomullstejp, som kan stretchas upp till 150–160 procent. Kinesiotejp har funnits sedan 1970-talet och metoden fick ett uppsving inom idrotten på 2000-talet. På senare tid har den börjat användas alltmer mot reumatisk värk.

Funkar den mot all sorts ledvärk?
– Tejpen funkar inte mot all ledvärk och inte heller på alla individer. De flesta terapeuter som använder tejpen har den som ett komplement till andra behandlingsmetoder, exempelvis sjukgymnastik, akupunktur, massageterapeutiska behandlingar, laser och rehabprogram.

Finns det någon risk med att tejpa fel?
– Nej det finns ingen risk att tejpa fel, det enda som händer är att inget händer.

När bör tejpen inte användas?
– Man ska exempelvis inte tejpa på öppna sår, på hudproblem som acne och psoriasis eller vid speciell medicinering som kortison.

Hur länge ska tejpen sitta kvar?
– Tejpen kan sitta kvar 4–6 dagar – du duschar och tränar med den på. Sedan är du utan tejp 1–2 dygn innan du tejpar igen. Detta för att huden ska få vila och du ska hinna känna efter hur mycket smärta/svullnad som finns kvar.

Tejpen sägs fungera även mot mensvärk. Finns det ytterligare användningsområden?
– Den kan användas i massor av problemområden, exempelvis vid stukningar, idrottsskador, ryggproblem, muskelspänning, ischias, huvudvärk, migrän, karpaltunnelsyndrom, lymfödem.

Är det svårt att lära sig att tejpa?
– Det är inte så svårt. För en privatperson räcker ungefär en halv dags utbildning, då man lär sig egenvårdsbehandling. För att en terapeut ska kunna använda tejpen i behandlande situationer krävs lite längre tid.

Var kan tejpen köpas?
– Den säljs hos hälsovårds- och sportbutiker och på nätet.

 

Text: Birgitta Lindvall Wiik
Bild: Pernilla Wahlman

 

Mer läsning: David hamnade i respirator efter ha fått smärtstillande

David hamnade i respirator efter smärtstillande

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...