Annons

Tanja Lorenzton: Syrror är det roligaste jag gjort!

Möt Tanja Lorentzon från nya tv-serien Syrror i TV4. Tidigare har vi sett henne i filmer som Adam och Eva samt tv-serierna Maria Wern och Tjockare än vatten.

Mejla
Dela (79)
Pinna

Tanja-Lorentzon

Rollen som Malin i Syrror var en utmaning för Tanja Lorentzon: – Jag har tidigare mest spelat kvinnor med mycket skinn på näsan, så nu var det något nytt att i stället ta fram Malins mjuka sidor.

Tanja Lorentzon: Vi är väldigt tajta i vår familj

Tanja Lorentzon, 44, har en av de bärande rollerna i nya serien Syrror på TV4. Hon gör rollen som Malin – sjuksyrran, som vid 41 års ålder har lite svårt med relationer och gärna tar hand om killar som behöver henne, men som kanske inte är så rätt för henne.

Annons

– Det var så kul att spela Malin! Hon har ett stort hjärta och en extra intuition som ofta leder henne rätt när det gäller att hjälpa patienterna. Hon är lite detektiv på jobbet, säger Tanja Lorentzon.

Läs också: Möt Rolf Lassgård

–  Och det var en utmaning för mig att spela en kvinna som är så empatisk att hon har svårt att sätta gränser, fortsätter hon. Jag har tidigare mest spelat kvinnor med mycket skinn på näsan, så nu var det något nytt att i stället ta fram Malins mjuka sidor. När jag förstod att hon inte måste bita ifrån i alla lägen så ramlade en pollett ner.

– Där hittade jag nyckeln till hela karaktären.

Anställd på Dramaten

Tanja Lorentzon har vid det här laget hunnit medverka i en lång rad filmer och tv-serier, samtidigt som hon är fast anställd på Dramaten. Vi har sett henne i filmer som Eva och Adam, Cockpit, Darling, Mig äger ingen, Sommaren med Göran och inte minst Tjockare än vatten på SVT och polisserien Maria Wern.

– Men Syrror har varit särskilt roligt att arbeta med, för det finns så mycket värme i den. De fyra sjuksyrrorna stöttar varandra, fångar upp när någon faller. Där finns så mycket medmänsklighet i serien – kanske just för att de är syrror och inte läkare?

Familj från Finland

Tanja växte upp i Tumba med fem syskon. Hennes föräldrar var invandrare från Finland. Hon har hunnit vara skådespelare i många år nu, men från början skulle hon bli ingenjör.

Läs också: Susanna Alakoski: Jag har mått skit i många år

– Jag gick teknisk linje på gymnasiet och blev uppraggad av Ericsson när jag tog studenten. De lockade med att jag skulle få börja med en tid i Australien och Irland.
Men Tanja hade hållit på med amatörteater under skoltiden: hennes mamma var teaterintresserad och lät barnen se mycket tv-teater.

– Jag minns att jag såg Möss och människor med Ingvar Hirdvall och genast efteråt köpte mig ett munspel, ett sådant som han hade i pjäsen. Vi barn fick se mer tv-teater än barnprogram. Jag tror jag såg Backateaterns uppsättning av Shakespeares En midsommarnattsdröm 30 gånger som barn!

Tanja Lorentzon

Syrror i TV4: Celie Sparre spelar Iris, Jeanette Holmgren spelar Carina, Marall Nasiri spelar Julia och Tanja Lorentzon spelar Malin.

Som tonåring såg Tanja Lars Norén-pjäser som fick henne att bara gapskratta. Hon ville gå med i skolans teatergrupp – men de elever som gick teknisk linje fick inte vara med i teatergruppen.

Läs också: Programledaren Ann-Marie Rauer: Prins Daniel är min drömgäst

Hon sökte sig i stället till Spegelteatern som elev på fritiden. Spegelteatern var en fri teatergrupp, mest känd för att spela Shakespeare som utomhusteater, men som också drev amatörteater och teaterkurser.

– Det var en bra skola! Vi fick delta i deras uppsättningar av klassiska dramer vid Gripsholms slott om somrarna. Och det blev avgörande för mitt livsval. För jag fick komma på studiebesök på Ericsson inför anställningen där, men fick iskalla fötter när jag såg de anonyma kontorsrummen och maskinerna. När jag jämförde det med att få spela teater utomhus vid Gripsholms slott…!

Kom in på scenskolan

Valet blev inte svårt för Tanja. Hon sökte sig till Spegelteaterns utbildning och kom in på scenskolan året efter, 1994. Sin man Pål, som arbetar inom försvaret, träffade Tanja redan i gymnasiet.

– Vi var klasskamrater och kände tidigt att det nog var vi två som skulle hålla ihop. Jag föll för att han var så ljus i sinnet och hade massor med humor.

Läs också: Bachelor-paret smög med sin kärlek

I dag bor de i en bostadsrätt i Sickla utanför Stockholm med sina tre döttrar som hunnit bli 14, 11 och 9 år, samt den mycket vänliga 4-åriga cockerspanieln Harry. Både Tanja och hennes man är mycket intresserade av träning, något som också inspirerat döttrarna.

– Ja, vi pratar mycket träning och sport hemma, det är vårt stora gemensamma intresse. Pål och jag är tränare för varsitt fotbollslag och tränar själva inför olika tävlingar. För mig är det ett nödvändigt avbrott från teatern. Och flickorna kör Sicklaloppet, tränar fotboll och dans. En av dem rider.

Tanja Lorentzon

Fotbollsträningen är ett sätt för Tanja att få mer tid med sina barn.

Tränar fotboll med sina barn

Fotbollsträningen är något Tanja verkligen tycker om. Hon var tokig i fotboll som barn och spelade varje ledig sekund.

– Men det är också ett bra sätt för mig att få mycket tid med barnen, när vi håller på med en sport tillsammans, säger hon.

Tanja arbetar hårt, ofta med föreställningar på kvällarna, men planerar också för att kunna umgås så mycket som möjligt med familjen.

– Ibland tänker jag att vi är nästan för tajta. Vi tycker att det är väldigt skönt att bara umgås med varandra. Vi har en båt där vi hänger mycket hela sommarhalvåret.

Läs också: Petra Mede om mammarollen

När hon har föreställningar på kvällarna ser hon till att ha eftermiddagarna fria, så att hon kan vara hemma när flickorna kommer hem från skolan.

– Just den här våren har det blivit lite ovanligt mycket arbete, då jag hade inspelningarna av Syrror utöver det vanliga arbetet. Så då fick flickorna ställa upp och samarbeta i stället. Det har de gjort, och jag har sett hur de har vuxit med ansvaret. Nu tycker de att det är väldigt spännande att få se resultatet på tv.

Efter Syrror: Tillbaka till teatern

Inspelningarna av Syrror beskriver Tanja som något av det roligaste hon varit med om att spela in.

– Ja, hela teamet var så trevligt att vi snart började käka middag ihop, alla medverkande. Vi kände en så stark värme för varandra privat – och jag tycker att man kan känna att den värmen nu faktiskt genomsyrar hela serien.

Läs också: ICA-Abbe tvingades fly efter filmroll

Under hösten är Tanja tillbaka på Dramaten. Hon medverkar i det grekiska dramat Medea, kvinnan som dödar sina barn för att hämnas sin otrogne make Jason, som sätts upp i regi av Stefan Larsson.

– Men jag längtar efter att så småningom få en lucka så att jag kan skriva igen. Jag har förut skrivit en pjäs om tre kvinnor i tre generationer. Nu är det två medelålders kvinnor som står där i skuggorna och väntar på att jag ska skriva också deras pjäs.

Annars är Tanja allra gladast när hon är ute med familjen på båten.

– Då åker vi så långt ut i skärgården som möjligt. Och när jag får hänga i solen på en klippa hela dagen i ytterskärgården – då är jag som allra lyckligast.

Text: Carin Hedberg
Bild: Stefan Nilsson, Linus Hallsenius/TV4 och privat

Läs också

Ann-Marie Rauer: Prins Daniel är min drömgäst

Förmåga att verkligen lyssna och ställa följdfrågorna som ger mervärde, har gjort Ann-Marie till en omtyckt programledare. FOTO: STEFAN LINDBLOM

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...