Annons


Allers-Tradgard-loggaTagetes – en nygammal älskling

Tagetes är klassikern som fört en undanskymd roll under många år. Nu börjar den bli aktuell igen.

Mejla
Dela (0)
Pinna

Tagetes i lada_800

Tagetes planterat på annat sätt än på mormors tid.

Tagetesen kommer ursprungligen från Mexiko där det finns över 20 olika arter. I Sverige odlas främst tre arter; stor tagetes, Tagetes erecta, sammetstagetes, Tagetes patula och liten tagetes, Tagetes tenuifolia.

Annons
Tagetes2_800

Kryddtagetes i örtagården.

Gemensamt för samtliga tagetes är att de är ovanligt friska och pålitliga utplanteringsväxter som sällan angrips av parasiter. De blommar mycket rikligt från juni ända tills frosten kommer. Hela växten doftar starkt och gott.
Den starka doften håller skadeinsekter borta och därför lämpar sig tagetes extra bra till trädgårdslandet där den är perfekt som kantväxt. I kryddlandet är den också trevlig med sina glada färger.

Gilla Allers på Facebook

Doften attraherar fjärilar vilket även gör tagetes till en förträfflig fjärilsväxt. Det finns många andra användningsområden; som prydnadsväxt i rabatten, planteringslådor och krukor och även till snitt. En enkel men effektfull plantering får man om man planterar ett hav av tagetes i flera olika nyanser tillsammans.

Bäst trivs tagetes i sol och halvskugga. Ju soligare läge desto rikare blir blomningen. Växten har inga större krav på skötsel, men som på de flesta sommarblommor förlängs blomningen om vissna blommor plockas bort efter hand.

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...