Annons

Annons

Tåget fastnade i kylan – då ställde Nattavaaraborna upp

När tåg 95 mellan Kiruna till Luleå blev strömlöst fastnade nästan 150 passagerare i nära minus 40 grader. Men då grep byborna i Nattavaara in.


Söndag den 4 januari var tåg 95 på väg från Kiruna till Luleå.

Nattavaara i Norrbotten. Bild: Dmitry Kaminsky / Alamy

Nattavaara i Norrbotten. Bild: Dmitry Kaminsky / Alamy

Men mitt under resan hände plötsligt något. Tåget blev strömlöst och stannade mitt ute i den norrbotniska skogen i närheten av byn Nattavaara. Temperaturen närmade sig minus 40 grader och goda råd var dyra för de runt 150 passagerarna ombord.

Annons

Trafikledningen på SJ började snabbt ringa runt i området för att hitta någon som skulle kunna erbjuda lite värme till de strandade passagerarna. Eftersom det var så kallt utomhus ville inget bussbolag komma till undsättning.

Räddades av byborna

Men då ställde Nattavaaraborna upp.

Gilla Allers på Facebook

Snart hade församlingshemmet öppnat sina dörrar och det bjöds på kaffe och smörgåsar. Samtidigt ställde byborna upp och skjutsade passagerarna till den lokala lanthandeln.

– Vi öppnade vid halv åtta och hade kanske öppet till klockan ett på natten. Det var tur att de fick komma in i värmen för de satt bara där i sina tunna räddningstäcken i det utkylda tåget, säger Dirk Hagenbuch, styrelseordförande i den ekonomiska föreningen som driver affären.

Till sist kom också ett annat lok från Luleå och tåget kunde fortsätta vidare mot sin destination.

”Visa sitt stöd till glesbygden”

Redan dagen därpå var SJ snabba med att uppmärksamma bybornas insatser med både blommor och annonser i lokalpressen.

Företaget har nu också gått in som delägare i butiken samt bidragit med en symbolisk summa på 10 000 kronor till kyrkans barnverksamhet och hembygdsföreningen.

– Det är förstås kul att stora SJ går in som delägare i vår ekonomiska förening. Men de känner väl att det är viktigt att visa sitt stöd till glesbygden. Skulle det inte finnas någon butik skulle det inte finnas någon mat eller dryck eller toalett, säger Dirk Hagenbuch.

Inte första gången

Nattavaarabornas hjälpinsats har fått stor uppmärksamhet – även utanför Sverige.

– Det har spridit sig ända till Tyskland. Vi tycker ju inte att vi har gjort något särskilt. Självklart ställer man upp när det behövs. Sedan är det ju också kul när Nattavaara blir nämnd i ett positivt sammanhang.

Och detta är inte första gången som Nattavaaraborna hjälpt strandsatta tågpassagerare.

– Jag tror detta är tredje gången faktiskt. Men senast detta hände var det sommar och 33 grader varmt. Så den gången var det värmen som ställde till det, säger Dirk Hagenbuch.

Dirk Hagenbuch, styrelseordförande i Nattavaaras lanthandel. Bild: solberget.com

Dirk Hagenbuch, styrelseordförande i Nattavaaras lanthandel. Bild: solberget.comLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...