Annons

Annons

Tackar man nej till Gardell är man bra dum!


De delar samma förnamn och de vet båda hur det är att ständigt kämpa mot fördomar. När Jonas Gardell hittade ståupparen Jonas Helgesson på Youtube visste han direkt att han skulle vara perfekt i rollen som den cp-skadade David i musikaluppsättningen av Livet är en schlager. Men Jonas Helgesson hade ju aldrig spelat musikal tidigare…

Annons
Jonas Gardell Jonas Helgesson

Det är första gången ståupparen Jonas Helgesson spelar musikal, och pjäsens upphovsman Jonas Gardell är imponerad över resultatet. – Jonas är ett geni! säger han

 

Ståupparen Jonas Helgesson fick ett erbjudande han inte kunde motstå

På kaféet på Södermalm i Stockholm sitter två gånger Jonas – som är mycket olika, men även lika varandra.
– Jag brukar kalla honom pappa, men jag vet inte om han uppskattar det, ler Helgesson.
– Riktigt så gammal är jag väl inte, men du är i och för sig ganska ung, kontrar Gardell.
– Ja, bara 36 år – så jag har en bit kvar upp till att passera 50 som du, även om hårfästet blir allt hög­re upp, skrattar Helgesson.
Frånsett det gemensamma förnamnet är båda komiker och skådespelare, säger sig ha pingis som oanad talang, är gifta och har barn.
Gardell tillsammans med maken Mark och Helgesson med makan Hanna.
– Vi är inte särskilt lika till utseendet och har olika uppväxter – men vi har båda genom åren haft olika former av utanförskap och även tagit upp kampen mot dessa, menar Helgesson. Jag har inspirerats mycket av Gardell och fått ännu mer mod sedan jag lärde känna honom.

Lever dubbelliv

När Helgesson föddes virade sig navelsträngen fyra varv runt halsen och Jonas fick inte syre på ungefär 40 minuter.
– Jag höll på att dö, så det är egentligen ett mirakel att jag över huvud taget lever. Fick i stället en cp-skada som innebär förlamning i hjärnan, muskelspänningar, ofrivilliga rörelser (spasmer) och att finmotoriken är kraftigt nedsatt. Skadan har drabbat nervsystemet som i sin tur påverkar ryggmärg och nerver, berättar han.
Vänster sida är mycket mer spastisk och Jonas brukar skoja om han lever ett dubbelliv.

– När jag tänker ”Åh, vad gott med kaffe”, tänker vänsterarmen ”Varför inte spilla ut kaffet, yes…”. Då jag sitter på bussen bredvid en snygg tjej tänker väns­terarmen ”Varför inte stöta lite…”. Fördelen med detta dubbelliv är dock att om jag har tråkigt en kväll kan jag alltid leka sten, sax, påse med mig själv, ha ha.
Gardell berättar att han alltid vetat om att han är homosexuell och aldrig försökt att dölja det. Som 15-åring berättade han för sin mamma.
– Homosexualiteten ansågs vara en sjukdom som smittade, ett gift som kunde sprida sig. Bögarna var en grupp att hålla ögonen på och hålla sig ifrån. På den tiden var det inte tal om att leva öppet och gå hand i hand. Att pekas ut som bög då kunde innebära en katastrof både på jobbet, i familjen och bland vännerna. Det gällde att ligga lågt och leva i skymundan, säger han.
Saken blev inte bättre när plötsligt den fruktansvärda aidssmittan började sprida sig. Något som ökade hatet mot virusbärarna och bögkulturen.
– Jag var bara 20, 21 år när fyra av mina närmaste vänner dog inom bara tre månader. Till en början var det fler som tog livet av sig än som dog av sjukdomen. Hellre dö än att erkänna att de älskat män. Det var en sådan fruktansvärd skam, menar Gardell om den hemska historia som låg till grund för hans succéböcker och tv-serie Torka aldrig tårar utan handskar.

jonas4

Ger aldrig upp

När Jonas Helgesson var liten sa läkarna att han aldrig skulle kunna gå, än mindre prata och inte kunna ta körkort.
– Man kan säga att min kropp har utvecklats lite sedan dess (skratt). Som 13-åring slängde jag rullstolen som jag haft under hela uppväxten och strax efteråt kickade jag min assistent som varit med mig i skolan. Jag lärde mig att knyta skorna på under fem minuter, vända ägg i stekpannan och tala utan hjälpmedel.
På sin hemsida berättar Helgesson även att han lärde sig att åka moped: ”Eller lärde och lärde. Man kan sammanfatta min moppetid med sången: Än slank han hit, än slank han dit och än slank han ner i diket. Om du mot all förmodan någon gång letar detaljerad information om hur lera känns i munnen, hur mossa känns i näsan och hur daggmaskar känns innanför kalsongerna – ring mig.”
Helgessons motto är att det aldrig är för sent att ge upp. Något han har kommit fram till genom föräldrarnas stöttande och pushande.
– När någon säger ”Det där klarar du aldrig” triggar det i gång mig ordentligt. Många har sagt att jag aldrig skulle kunna lära mig att köra bil – i dag åker jag runt 7 000 mil per år. Jag har också fått höra bland annat att jag aldrig skulle kunna flytta hemifrån och att jag skulle tvingas leva på bidrag hela livet. Nu bor jag inte bara ett kvarter från föräldrarna i Göteborg – utan i en helt annan stad (Malmö). Och jag är egenföretagare med en massa roliga uppdrag och upptåg. Dessutom har jag ju barn.
Det som varit jobbigast är alla fördomar. Och det händer fortfarande att vissa tror att Jonas inte bara är cp-skadad utan också har ett begåvningshandikapp.

– Jag har exempelvis fått nej till att börja på lärarutbildningen och från en klädkedja med anledningen att jag skulle ”skrämma kunderna”, medan andra inte ens velat träffa mig för en anställningsintervju när jag sagt att jag har en cp-skada. Alla fördomar är extremt jobbiga, men jag älskar mitt liv och det är för stort för att haka upp sig på småsaker.

Livet är en schlager

Det är ett färgstarkt gäng som står bakom uppsättningen av Livet är en schlager. Bakre raden fr v Jonas Helgesson, Helen Sjöholm, My Holmsten, Måns Möller. Främre raden fr v Frida Westerdahl, Fredrik Kempe, Jonas Gardell och Peter Jöback.

 

Perfekt för rollen

Jonas Gardell är imponerad över vad hans nya vän har åstadkommit.
– Helt fantastiskt att kämpa sig från att kanske aldrig kunna prata till att spela en av huvudfigurerna i en av Sveriges största musikalsatsningar någonsin, fram­håller han.
Gardell har både skrivit manus och regisserat, medan Fredrik Kempe skrivit nya låtar. På scenen står tunga musikalnamn som Peter Jöback och Helen Sjöholm.
Jöback har ju spelat på Broadway i New York och Helen i musikalen Chess.
– Själv brukar jag föreläsa i Eslöv, så det är ju lite olika nivå, skrattar Helgesson. Givetvis är det otroligt kul att få stå på samma scen som dem. Men det känns också häftigt att få jobba med komikern Johan Glans. Har sett allt han har gjort och han är som en förebild för mig.
När Gardell skrev manus till filmen Livet är en schlager (som kom 2000) hade han den rullstolsburne komikern Jesper Odelberg i åtanke att spela rollen som cp-skadade David. Den gången blev det i stället Jonas Karlsson som fick gestalta honom.
– Men nu med närheten till publiken var det ännu viktigare med en cp-skadad aktör. Det skulle ha varit märkligt annars, med tanke på budskapet att det trots handikappet är värt att leva.

Utvecklades snabbt

Gardell letade namn på nätet och hittade en två minuter lång video med Helgesson på Youtube.
– Han kändes perfekt för rollen. Det är första gången jag handplockar en för mig okänd person på det här sättet, ler Gardell.
Så han kontaktade Helgesson och frågade om han ville komma hem till honom.
– Jag undrade vad Gardell ville, funderade först om jag hade gjort något dumt. På plats fick jag frågan och jag måste säga att jag aldrig förut varit med om att någon sagt att musikal är min grej, skrattar Jonas Helgesson. Men tackar man nej till Gardell är man bra dum. Och jag älskar ju att utmana mig själv och testa mina gränser.
Det enda problemet under besöket var att Helgesson är allergisk mot pälsdjur och Gardell har två katter…
– Jag satt och snörvlade och snorade hela tiden, men ville först inget säga, berättar Helgesson.
– Äh, jag är själv allergisk mot katter. Men jag tar medicin, så det fungerar ändå, ler Gardell.
Gardell skrev om manuset till musikalen. Men grunden är samma. Att cp-skadade David skriver en låt som kommer med i Melodifestivalen, fast genom sin personliga assistent – som stulit den.
Helgesson har faktiskt själv skrivit en låt och skickat in till Melodifestivalen – men den blev aldrig uttagen.
– När jag såg filmen Livet är en schlager drömde jag om att få spela rollen som David i framtiden och nu när det blivit verklighet är det inte utan att jag får nypa mig i armen ibland, säger han och skrattar.
Det krävdes mycket träning inför premiären och Helgesson utvecklades snabbt.
– Från början fick jag gå igenom många grundläggande termer inom teatern som han inte hade någon koll på alls. Med tanke på resultatet måste man säga att Jonas är ett riktigt geni, framhåller Gardell.
Kanske blir det fler musikaler i framtiden.
– Du borde vara perfekt i Sound of music, menar Jonas Gardell.
– Ja, jag rör ju mig och dansar runt så bra, avslutar Jonas Helgesson med ett stort skratt.■

Jonas Gardell Jonas Helgesson

 

Det här visste du inte om Gardell & Helgesson

 

Vilken är din största fobi?

Gardell: Har resefobi, utlandsresa är förknippad med dödsångest. Helgesson: Jag har faktiskt ingen fobi alls, vad jag vet…

Vit pixel

Vad gör du som pensionär?

Gardell: Reser runt i världen med min man Mark. Jag trotsar min resefobi (skratt).
Helgesson: Spelar pingis. Jag har faktiskt tävlat i det tidigare och kvalade in till handikapp-SM.

Vit pixel

Vad brukar du tänka när du ser dig själv i spegeln?

Gardell: Beror på om jag har glasögonen på eller inte. Utan dem är jag mer barmhärtig (ha, ha). Med dem är det mer ”åh, fy fan”…
Helgesson: Jag brukar akta mig för speglar (skratt). Men oftast tänker jag väl något i stil med att jag verkligen måste klippa mig.

Vit pixel

När utgjorde du senast en fara för dig själv?

Gardell: Då jag backade ut ur vårt garage, utan att först öppna porten.
Helgesson: Varje gång jag korsar en bilväg (skratt).

Vit pixel

Vilken övernaturlig egenskap vill du ha för en dag?

Gardell: Att kunna resa tillbaka i tiden vore häftigt.
Helgesson: Att ha hur mycket tid som helst.

Personligt

Namn: Jonas Gardell.
Född: 2 november 1963 i Täby.
Familj: Maken Mark Levengood, sonen Amos,11, och dottern Olga, 8.
Bor: Stockholm.
Aktuell med: Regisserar musikalen Livet är en schlager som går på Cirkus i Stockholm, samt spelar i den egna showen Mitt enda liv på Maximteatern i Stockholm.

 

Personligt

Namn: Jonas Helgesson.
Född: 4 mars 1978 i Göteborg.
Familj: Makan Hanna, dottern Esther, 1 år.
Bor: Malmö.
Aktuell med: Spelar rollen som David i musikalen Livet är en schlager på Cirkus i Stockholm.

Text: Joakim Löwing
Bild: Peter Ericsson, Lotte FernvallLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...