Annons

Sveriges godaste kycklingrätt!

Mejla
Dela (25)
Pinna

1:a prisI veckans nummer korar vi vinnarna från tävlingen om Sveriges godaste kycklingrätt, en tävling som vi utlyste tidigare i år. Vann gjorde Elisabeth Nilssons smaksensation med influenser från Afrika!

vitpixel

Grattis, du har vunnit!

Elisabeth Nilsson, Örkelljunga

Elisabeth Nilsson, 39 år, Örkelljunga

Annons

– Va? Kom jag etta!? Vad roligt! Och vad förvånad jag blir. Det är första gången jag har skickat in till en recepttävling.
Lagar du mycket mat?
– Nä… Inte alls. Eller jag lagar ju mat, det måste man, men jag brukar inte mixtra i köket.
Hur blev kycklinggrytan till?
– Jag har rest en del i Afrika, hälsat på vänner som jobbar med bistånd och mission i Etiopien och Eritrea. Där åt jag en kycklinggryta som var så god. När jag kom hem ville jag laga den. Jag hade inget recept så jag provade mig fram via tips på nätet. Den är inte precis likadan, jag har försvenskat den. De har till exempel inte paprika, inte heller jordnötssmör. I Eritrea är den också starkare, men det här är min tolkning. Man kan ju stoppa i lite vad som helst. Paprika, morötter, lök… det är inte så noga!
Hur var maten i Östafrika?
– I Eritrea är det begränsad tillgång på varor, det är ett ganska stängt land, så det är inte jättestor variation. Men jag gillar maten, det är mycket grönsaksröror.
När äter du din gryta?
– När jag har gäster. Det är roligt att bjuda hem till ett afrikanskt tema. Jag dukar med afrikanska tyger och har lite afrikansk musik i bakgrunden.

Gilla Allers på Facebook

vitpixel

Afrikansk kycklinggryta

En kryddfest som ändå är mild i smaken. Mycket god!

Kycklinggryta
● 4 pers ● ca 1 tim

600 g kycklingfilé
4 gula lökar

2 röda paprikor
2 vitlöksklyftor
4 morötter
2 tsk chilipulver
400 ml kokosmjölk
4 msk apelsinjuicekoncentrat
1 grönsaksbuljongtärning
4 hårdkokta ägg
4 msk jordnötssmör med bitar
salt och peppar
olja att bryna i

Kryddblandning

1/2 tsk koriander
1/2 tsk curry
1/4 tsk kardemumma
1/4 tsk ingefära
1/4 tsk kryddnejlikor, 5–7 st
1/4 tsk riven muskotnöt

1. Strimla kyckling, lök och paprika. Skala och finhacka vitlöken. Skala och skiva morötterna.
2. Fräs kyckling, lök, paprika, morötter och kryddblandning i en kastrull tills det får fin färg.
3. Tillsätt resterande ingredienser utom ägg och jordnötssmör. Häll i ca 8 dl vatten. Koka utan lock i 30–40 minuter. Tillsätt jordnötssmör och kokta ägg. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer apelsinjuicekoncentrat och jordnötssmör.
4. Servera med ris och bröd!
vitpixel


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...