Annons

Annons

Sven Melander om sitt turbulenta 80-tal

Komikern, journalisten och skådespelaren berättar om topparna i karriären, spriten och drivkrafterna i Renées brygga.


Sven Melander och Stina Lundberg Dabrowski, programledare för Nöjesmaskinen (c) ROLF PETTERSON / Aftonbladet / IBL Bildbyrå * * * EXPRESSEN OUT * * * AFTONBLADET / 5756

Sven Melander och Stina Lundberg Dabrowski, programledare för Nöjesmaskinen
(c) ROLF PETTERSON / Aftonbladet / IBL Bildbyrå

När Sven Melanders stjärna stod i zenit på 80-talet knorrade krogägarna på att folk gick ut för sent på kvällarna. Anledningen var att populära Nöjesmassakern höll publiken kvar i TV-sofforna.

– Som allra bäst hade vi 60 procent av publiken, så det skulle bli 4,8 miljoner människor, säger Sven Melander när han gästar Renées Brygga i TV 4.

Annons

Sven Melander, 69 lockar fortfarande till skratt. För tillfället syns han i musikalen ”Sugar” på Nöjesteatern i Malmö eller i de klipp som sänds på Facebook där Sven Melander gisslar Donald Trump och hyllar Zara Larsson bland annat.

Montreux 1986-05-08 Sven Melander i roddbåt - journalist - programledare - skådespelare

Sven Melander 1986 när Nöjesmassakern, under namnet Swedish Mess, tävlade i TV-festivalen

”För roligt”

I programmet är Melander dock gäst hos Renée Nyberg tillsammans med arge snickaren Anders Öfvergård och Victoria Silvstedt.

Här berättar Sven Melander bland annat om hur det var att dominera TV-soffor och löpsedlar under 80-talet. Ett årtionde då svenska folket skrattade läppen av sig åt figurer med Melanders signum som Rulle, Berra i Sällskapsresan, Steve med Lloyden och många fler. Och förutom de folkkära karaktärerna firade Sven Melander triumfer som programledare för till exempel Nöjesmaskinen och Nöjesmassakern.

– Jag vet att Aftonbladet en gång hade löpsedeln att det är för roligt på tv ikväll, säger Sven Melander om tiden då Nöjesmassakern klistrade tittarna i tv-sofforna.

– Restaurang och krogägare klagade ju på att folk gick ut för sent.

Avundsjuka och revanschlusta

Sven Melander, som är utbildad byggnadsingenjör i grunden, berättar att mycket av karriären handlar om slump.

– Någon karriärplanering har jag aldrig haft. Men jag har ju varit orädd på gränsen till dumdristig när det gäller att tacka ja till saker också.

Sven Melander medger dock att det funnits tydliga drivkrafter som tagit honom dit han är i dag. Bland annat avundsjuka och social revanschlusta.

– Jag var sugen på att segla och åka skidor och göra sådant som inte fanns i min barndom. Det har nog varit en väldig drivkraft, säger Sven Melander i programmet.

Alice Åkerblom och Sven Melander Barncancergalan - Sveriges Humorpris 2015-09-28 (c) BARDELL ANDREAS / Aftonbladet / IBL Bildbyrå * * * EXPRESSEN OUT * * * AFTONBLADET / 2916

Alice Åkerblom och Sven Melander på Barncancergalan – Sveriges Humorpris 2015. (c) BARDELL ANDREAS / Aftonbladet / IBL Bildbyrå

Blev nykter

Samtidigt som Melanders stjärna stod i zenit gick han en kamp mot spriten. Det fanns en tidpunkt när han drack varje dag.

– Jag gjorde ju karriär i 80-talet på TV och då drack jag som allra hårdast. Samtidigt fick vi tre barn, vi köpte hus, jag hade båtar, bilar och vi gjorde utlandsresor. Det är helt ofattbart hur det gick ihop. Men jag drack aldrig när jag jobbade, säger Sven Melander som tidigare berättat om hur valet att bli nykter är det bästa beslut han tagit.

Men det var ett tungt uppvaknande.

– Det värsta var väl när min fru sa att ”när du dricker så är du inte Sven längre”. Det var väldigt tungt att höra.

En av uppgifterna i processen med att bli nykter var att prata med barnen och få höra hur de hade upplevt honom.

– Det var också väldigt, väldigt tungt. Men de var fantastiska.

I dag är Sven Melander nyinflyttad i Svängsta i Blekinge tillsammans med designern och inredningsarkitekten Alice Åkerblom. Deras kärlekshistoria började med att Sven Melander behövde hjälp med att få ordning på hans övernattningslägenhet i Malmö.

– Hon skulle hjälpa mig att om möjligt fixa till den. Utan flyttkartongerna hade mitt liv sett helt annorlunda ut.Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...