Annons

Annons

Sven Melander om saknaden efter Åke Cato

I höst fyller nyblivne 
farfadern Sven Melander 70 år – men några
 tankar på att trappa ner existerar inte. Snarare har han mer att göra 
än någonsin tidigare. – Jag har svårt att
tacka nej till sådant som är roligt!


Sven Melander: Åkes humor var smart – jag saknar honom mycket

I vintras spelade Sven Melander både rollen som Osgood Fielding III i musikalkomedin Sugar och Berra i musikalen Sällskapsresan. Och i sommar är han aktuell både på scenen som senapsdirektör Klinker i komediklassikern Spanska flugan på Gunnebo sommarteater i Mölndal och vid sidan av scenen som regissör för Hotelliggaren på Fredrikdalsteatern i Helsingborg.

Annons

– Visst kan det bli lite mycket ibland, men jag har svårt att tacka nej till sådant som är så roligt. Spanska flugan är en blandning av folklustspel och fars som innehåller en hel del sånger. Att spela utomhus under bar himmel är underbart, på sommaren är vi svenskar mer glada och fria. Det är en skön stämning under semestertider och jag gillar att man ser sin publik – till skillnad mot inomhus i en nersläckt teatersalong, tycker Sven.

Den 30 oktober fyller han 70 år – men att dra ner på tempot ser han ingen anledning till att göra.
– Nej, det enda jag tänker när det gäller födelsedagen är vart vi ska åka. Jag älskar att resa och har sett till att för en gångs skull vara ledig en tid under hösten. Annars jobbar jag ju som sjutton och är trött på den enorma åldersfixering som råder i Sverige. I USA är det ju förbjudet att fråga om folks ålder. Där hade man två av de äldsta presidentkandidaterna någonsin och de fick frågor om allt – utom sin ålder.

Sven fortsätter:
– I Sverige blir det ju närmast hysteriskt så fort man fyller 55 år. Det tas inte vara på erfarenhet och kompetens som man borde. Man kan lugnt säga att vi kastar bort en massa kunskap och det är bedrövligt att kompetenta människor anses vara för gamla. Men själv har jag hittills inte märkt av någon åldersdiskriminering, som exempelvis på SVT – där man mer eller mindre säger tack ska du ha när personen nått en viss ålder. Då spelar det ingen roll hur duktig personen än är.

Läs också: Sven Melander om sommarpratet: ”En hel del svärta”

Inte precis som när en ny påve väljs med andra ord … Den nuvarande Franciskus fyller ju 81 i år och tillträdde då han var 77 …
– Ha, ha, nej där har vi lite att lära när det gäller att ta vara på erfarenhet och kunskap. Enda nackdelen är väl att de inte alltid hinner sitta så länge. En gång på 1970-talet var det ju en påve som dog redan efter någon månad. Då kommer jag ihåg att tidningarnas rubriker löd ”Påven död igen”.

En nöjd farfar

Ett tecken på att åren springer
iväg fort är att Sven nu hunnit bli farfar. Hans första barnbarn föddes förra hösten – en härlig liten kille.

– Jag har alltid varit barnkär och känner förstås mycket glädje för min sons och min svärdotters skull. Det är härligt att få lära känna den lilla gossen och jag hjälper gärna till som barnvakt när det behövs.

2010 gick Sven igenom en skilsmässa med sina tre barns mamma – och fann kärleken på nytt i Alice.

– Givetvis var det tungt att bryta upp efter många år, men det var fantastiskt när Alice kom in i mitt liv. Jag hade träffat henne av en slump via en gemensam bekant
och frågade om hon ville inreda mitt hem. Det är egentligen ingen skillnad att bli tillsammans när man är 25 eller 63, som jag var då. Visst har man ett annat bagage. Men om man träffar någon och blir kär vill man vara med den personen så mycket som möjligt. Känslorna är desamma oavsett vilken ålder man befinner sig i.

Ibland har det varit svårt att få ihop yrket med att vara pappa.

Sven har agerat på Fredriksdals friluftsteater förr. Här tillsammans med Eva Rydberg i farsen ’Allå ’allå ’emliga armén 2013.

– Jag har till och från varit en frånvarande far som pendlat och flugit fram och tillbaka. Fast jag vill tro att jag ändå alltid har funnits där för dem och har inte hört något negativt i alla fall. Sedan var jag ofta ledig på somrarna för att kunna umgås med barnen. Det finns många roliga minnen från semestrarna.

När man hör Sven Melander tänker de flesta på hans roll som Berra i klassiska Sällskapsresan – filmen från 1980 som fortfarande har det svenska rekordet med 2,8 miljoner besökare på bio. En av svensk films allra största succéer någonsin som vevats otaliga gånger i repris på tv och som för två år sedan även blev till en framgångsrik musikal – där Sven agerade Berra även på scenen.

– Först tänkte jag att jag kanske var för gammal för att vara med. Men Lasse Åberg tyckte att jag ser likadan ut som förr. Klart att det kändes speciellt att göra det igen och jag lyckades hålla mig från att jämföra mot filmen. Vi fick oerhört många positiva reaktioner och jubel. Berra är väldigt tacksam att spela. Det verkar som om han hittat en alldeles speciell plats i den svenska folksjälen. Han är väldigt populär. Min första replik är den klassiska ”Man var ju nykter i morse, men nu börjar det ordna upp sig”.

Andra populära Melander-figurer är en av kockarna Werner och Werner, Olle och Helge med ”tänk på pocenten” eller trollet Rulle – allt från Nöjesmassakern. För att inte prata om Steve med Lloyden från tv-programmet Tack för kaffet.

– Men jag är nog allra mest stolt över Nöjesmaskinen tillsammans med Stina Lundberg (numera Dabrowski)1982. Vi moderniserade svensk underhållnings-tv och lyckades att få dit flera stora världsartister. Det var ju också där mitt stora genombrott kom.

Aktiv i sociala medier

Även om Sven haft fullt upp på scenen med olika former av uppdrag har den överlägset största uppmärksamheten kring honom under det senaste året kommit från hans inlägg i sociala medier. Sven skriver både på Facebook, samt har en egen Youtubekanal, där han filmar sina åsikter och lägger ut fritt för alla att titta på nätet.

Det kan vara både humoristiska och samhällskritiska klipp – och mest debatterat blev det om sångerskan Zara Larsson i augusti förra året.

– Som gammal kvällstidningsjournalist är jag fascinerad av det enorma genomslaget och spridningen. Det är ju helt sanslöst att det visats 4,1 miljoner gånger. Det jag sa var ju egentligen en självklarhet.
I webb-tv-inslaget dundrade Melander: ”Det är fan inte 
Zara Larsson – en ung begåvad kvinnlig artist som har blivit ursinnig över de övergrepp som begås mot unga kvinnor i Sverige – som är problemet, det är ju vi svenska män.”

Zaras sommarprat 2015 var ett brandtal för feminism och hon twittrade om sexuella övergrepp förra sommaren. Något som fick Sven att uppmana svenska män att de ska känna kollektiv skuld och fundera över vad de kan göra åt dagens debattklimat.

– Här har vi ett samhällsproblem som en ung kvinna uttalar sig om. Då kastar man sig över henne. Det är lika dumt som att en spelare som gör självmål slår ner domaren. Det är ju för sjutton inte domarens eller Zara Larssons fel. Verkligen sorgligt att vi inte har kommit längre än så.

Sven fick mestadels positiva kommentarer och många kom fram på gatan och tackade honom.

– Men så var det också en massa gubbar som mer eller mindre ville se mig död, menar han.
Svens inställning är att om han har något intressant att säga så gör han det – utan att bry sig om vad alla tycker.

– Det är inte mitt problem hur det tas emot. Ibland blir folk glada, ibland blir de förbannade. Det är kul att allt inte är förutsägbart och man måste ju inte tycka lika om allt. När jag växte upp fanns det ju bara en radiokanal innan tv kom – så jag har ju varit med under hela utvecklingen fram till dagens alla sociala medier. Det gäller att hänga med.

 

Blev först ingenjör

Sven växte upp i Malmö med pappa Alrik som var rörläggare, mamma Alice hemmafru/kontorist och storebror Jörgen (som gick bort i cancer 2010). Att han skulle bli skådespelare, programledare och musikalartist var knappast något som fanns i varken drömmar eller mål.
– Nej, jag utbildade mig först till byggnadsingenjör och på fritiden spelade jag ishockey i Malmö FF. Visserligen hade jag ett band ihop med Björn Afzelius, men det var väl aldrig nära att jag satsade på musiken på det viset. Det var mer en hobby.

Efter att ha tagit examen som ingenjör bestämde han sig i stället för att plugga till journalist. Han har alltid gillat att skriva och det lockade mer. Det blev flytt till Göteborg och journalisthögskolan 1969. Sedan fick Sven jobb på först Expressen i Malmö och sedan Aftonbladet i Stockholm. Där träffade han Åke Cato – och han fick med honom i tv-programmet Häpnadsväktarna.

– När jag och Åke var på en stor fest i Skåne tillsammans lärde jag känna Lasse Åberg. Han tyckte att jag skulle passa perfekt som en av karaktärerna i hans nya film Sällskapsresan – och sedan var min nya karriär i full gång.

Saknar Cato

Förra hösten avled Åke Cato. Något som tog hårt på Sven.

– Det var ju han som introducerade mig i underhållningsbranschen och vi var väldigt goda kompisar. Åkes humor var tramsig – men logisk och smart. Det var alltid enkelt att spela hans texter. Werner och Werner är bara en av alla underfundiga idéer som vi gjorde tillsammans. Jag saknar honom väldigt mycket.

Att jobba med Åke Cato och Stina Lundberg (Dabrowski) är höjdpunkter i karriären.

Åke vågade vara lite barnslig ibland – precis som Melander. Som liten i skolan var det full fart på Sven, han pratade mycket och skickades ibland ut ur klassrummet.

Tur för oss att lite av den busigheten finns kvar än i dag – även om han snart fyllt 70 år. ■

Text: Joakim Löwing
Bild: Peter Helperin,
 Stella Pictures, IBL

Sven tillsammans med sambon Alice Åkerblom.

 

Mer om Sven

Född: 30 oktober 1947
i Malmö.
Familj: Sambon Alice Åkerblom, barnen Victor (34), Christina (32) och
Linnéa (27) från tidigare äktenskap, ett barnbarn.
Bor: Lägenheter i Malmö och Stockholm samt hus i Svängsta (Blekinge).
Intressen: Jobbet, träffa vänner, äta och dricka gott, resor.
Aktuell med: Spelar
senapsdirektör Klinker
i komediklassikern Spanska flugan på Gunnebo
sommarteater i Mölndal 5 juli–13 augusti.
 Regisserar Hotelliggaren
 på Fredriksdalsteatern
 i Helsingborg som pågår t o m 13 augusti.

Lite kort och gott …

Vilken är din mest oanade talang?
– Att jag är duktig på korsord kanske.
Vilket är det tråkigaste
 jobbet du har haft?
– När jag var tidningsbud under gymnasieåren. Tvingades gå upp fyra på morgonen och sedan gå direkt till skolan efteråt. Fy fasen.
Vad för gott i en skål på bordet klarar du inte att motstå?
– Allt som är sött (ha, ha).
Vilken person skulle du vilja vara för en dag?
– Amerikanske presidenten Donald Trump, för att se hur det känns att vara riktigt korkad.
Vilket var ditt bästa, respektive sämsta ämne i skolan?
– Mitt bästa var historia och sämsta kemi.
Vad är det konstigaste du har ätit?
– Kanderade gräshoppor.
De smakade ungefär som kexchoklad, gott alltså. Men det var inte utomlands, utan hemma i Malmö. Hade nog inte vågat smaka annars (ha, ha).
Om du fick resa tillbaka i tiden – vart skulle du då åka?
– Till 1970 och hälsa på mina föräldrar. Jag skulle vilja ha svar på en del frågor som jag undrar över.

 

Missa inte: Sven Melander om Sommar i P1: ”Skitprogram”

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...