Annons

Annons

Svampexperten tipsar!

Äntligen svampsäsong! Svampexperten Helena svarar på några snabba frågor och ger sina bästa tips i svampskogen.

Mejla
Dela (23)
Pinna

Helena-bjornstrom

Helena Björnström är utbildad svampkonsulent och driver företaget Skogskatten och den härliga bloggen plockasvamp.com

Varför är det så kul med svamp?
– För mig är det en kombination. Det är en spännande skattjakt, det är avkopplande och härligt att komma ut i naturen och det handlar om vetenskap – man måste vara påläst för att orientera sig i svampens omfattande värld.

Annons

Kan man lära sig att känna igen ett bra svampställe?
– Ja, absolut. Det ska vara lättgånget och inte mycket undervegetation. Leta svamp i skog med äldre träd. Tall, gran, björk, bok och ek är vanliga träd som många av våra fina matsvampar samarbetar med.

Vilka är dina bästa tips till nybörjaren?
– Prio ett är att skaffa en bra uppdaterad svampbok. Pelle Holmberg och Michael Krikorev gör bra svampböcker med fokus på matsvampar och förväxlingsarter. Lär dig 1–3 nya arter per år. Gå inte bara ut i skogen och plocka hem svamp och försök artbestämma – det är en djungel! Undvik bruna svampar med bruna skivor och vita svampar med vita skivor, då undviker du de flesta av våra giftigaste svampar. Soppar, som har tvättsvampsliknande struktur under hatten, är bra nybörjarsvampar, till exempel karljohan, sandsopp, blodsopp och tegelsopp. Även blek taggsvamp, svart trumpetsvamp och blodriskor har många tydliga kännetecken.

Hur hittar man kantareller?
– Kantareller har en lång säsong, vi brukar hitta de första strax efter midsommar och de sista i slutet av oktober. Jag hittar ofta kantareller tillsammans med björk, men de trivs i både löv- och barrskog. De växer gärna i sluttningar och intill gamla skogsvägar och stigar. Ibland där det är lite mossigt med inslag av gräs. Slå på svampögonen och gå långsamt i skogen. Stressade svampletare hittar sällan någon skatt.

Vilken är vår mest underskattade svamp?
– Det finns arter som haft oförtjänt dåligt rykte förr i tiden. Exempelvis blodsopp som är en nära släkting till karljohan och minst lika god, fastare i konsistensen och sällan larvangripen. Fjällig bläcksvamp, som är vanlig i trädgårdar och parker, är riktigt god att göra en gräddig stuvning på efter lång tid i stekpannan ihop med en klick smör och örtsalt.

Blir det ett bra svampår?
– En varm sommar brukar resultera i ett bra karljohanår, vi har haft två på rad, men svamp behöver regn. Om det regnar på nätterna och är soligt om dagarna blir både vi och svamparna glada!

Vackra-kantareller
Helenas bästa tips!

♥ Plocka svamp i en luftig korg och grovrensa svampen ute i naturen med en svampkniv.

♥ Gå en svampkurs hos en av landets svampkonsulenter eller annan svampkunnig. Ät bara svamp du är 100% säker på och tillaga alltid svampen länge och väl.

Text: Lina Lundström Bild: Edward Kapusta

Fynda i vår butik: Bubbelvasen alla snackar om!

Den runda och generösa vasen finns snart i alla hem! Vasen är jättefin i sig själv, men också lätt att sätta blommorna i då den har en bra form.

Härliga svamprecept!

Svamprisotto-med-flaskfileRisotto med karljohan

kantarell-lasagneLyxig kantarellasagne

skogssvampsoppa.jpgHärlig höstsoppa med svamp

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...