Annons

Annons

Inte sedd sedan 1948: Missa inte SUPERmånen!

Supermåne är en astronomisk händelse på stjärnhimeln som är mycket sällsynt. Redan på söndagskvällen, den 13 november, kommer månen att se lite större ut än vanligt. Fenomenet kallas supermåne. Full effekt får den först under måndagen. Här är tiderna du behöver för att inte missa fenomenet!

Mejla
Dela (329)
Pinna

Ungefär var 13:e månad infaller supermånarna, men den 13-14 november händer något extra. Då infaller den största månen sedan 1948 enligt earthsky.org.

Möjligheten att se supermånen sker när en fullmåne är närmast jorden. Dessutom måste jorden, solen och månen ligga i ett rakt led i omloppsbanan. Nästa chans att se en supermåne är den 25 november 2034.

Annons
supermåne 2016

Bild: Earthsky.org

När kan man se supermånen?

Den bästa tidpunkten att se månen kommer att vara på eftermiddagen och kvällen måndagen den 14 november, men redan söndag kväll kommer månen att se större ut än normalt.

Enligt Nasa ser en supermåne 14 procent större ut och upplevs som 30 procent ljusare än en vanlig fullmåne, skriver Illustrerad Vetenskap

 

Förutom att supermånen är både stark och ljus befinner den sig mycket nära jorden. Enligt definitionen av en supermåne måste den befinna sig inom 90 procent av dess kortaste möjliga avstånd till jorden.

Se supermånen i Sverige

De bästa tiderna att se supermånen från svensk mark är enligt webbplatsen populärastronomi.se lite olika beroende på var i landet man befinner sig. Följande orter listas:

Stockholm: 16.03
Luleå: 15.12
Östersund 15.58
Göteborg 16.34
Malmö 16.37

Text: Katarina Markiewicz, aretrunt.se

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...