Annons

Superbroccoli för superkrafter!

Mejla
Dela (15)
Pinna

Superbroccoli!

 

Gunilla Lindeberg dietist3 snabba frågor till Allers dietist Gunilla!

Superbroccoli som ska vara otroligt nyttig och dessutom aktivera kroppens antioxidantförsvar på samma sätt som ett träningspass! För bra för att vara sant?

Annons

Vet inte, men sant är att den är på väg ut i affärerna. Svenska odlare väntar på de första skördarna av den nya superbroccolin, även kallad eneforte, framtagen av forskare i England som korsat broccoli och en vild kålsort.

Gilla Allers på Facebook

Kålväxter sägs ha positiva effekter mot cancer och hjärt-kärlsjukdomar. Den nya grönsaken har dessutom visat sig verka kolesterolsänkande och även ha effekt mot andra fetter. Grönsaken ser ut och smakar som vanlig broccoli men innehållet av det nyttiga ämnet glucoraphanin lär vara två till tre gånger större.

Helt enkelt ett riktigt wildcard och en riktigt spännande nyhet för hälsointresserade, som vår egen dietist Gunilla Lindeberg:

 

Vad tror du om den nya superbroccolin?

– All broccoli är ju nyttigt  – innehåller mycket både järn och C-vitamin  –  och har man lyckats kombinera den med kål som man nu har gjort, är det en fin förädling! Superbroccolin är en nyhet även för mig, men det verkar intressant. Och jag vet att man inom dessa kretsar länge varit intresserade av kål. Det brukar komma upp i hälsosammanhang då och då.

 

Är det för bra för att var sant?
– Jag är naturligt skeptisk till sådant som låter för bra för att vara sant. Det finns sådant att ta hänsyn till som hur mycket och hur ofta man måste äta nyttigheten för att få önskad effekt. Det är sällan så att en grönsak räddar allt, utan man måste tänka på helheten. Det låter kanske tråkigt, men så är det. Man måste äta lite av varje.

 

Ska du själv testa den nya grönsaken?
 – Det är klart. Som dietist är jag förstås matintresserad. Det är något som förgyller tillvaron. Jag brukar alltid testa nya grönsakssorter. Det är inte alltid man vet vad i grönsaken som gör den nyttig. Ofta kan det vara kombinationen av ämnen. Och det här verkar vara en bra sådan!

Som vanligt när det gäller nyheter finns det två sidor av samma mynt. Läs mer om superbroccolin här och här.

Text: Christel Skeppås
Bild: Shutterstock

 

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...