Annons

Superbär mot torra slemhinnor

Havtornsolja kan hjälpa mot torra slemhinnor i underlivet, men också mot muntorrhet och "grusiga" ögon.

Mejla
Dela (109)
Pinna

havtorn

Olja utvunnen ur havtornsbär innehåller fettsyror, bland annat omega-3, omega-6 och omega-7, som visat sig ha god effekt mot torra slemhinnor. Flera studier vid Åbo universitet har visat att havtornsolja kan lindra torra ögon, muntorrhet och torra slemhinnor i underlivet.

Annons

Våra slemhinnor har till uppgift att skydda kroppens hålrum invändigt. Slemhinnor finns i munnen, ögonen, näsan och luftvägarna, underlivet, matsmältnings-systemet och urinvägarna.

Vanlig biverkning

Torra slemhinnor är ett problem för många och den vanligaste orsaken är biverkan av något läkemedel. Omkring 200 läkemedel kan enligt Fass ha denna biverkan. Bland dessa finns till exempel mediciner mot psykiska besvär, högt blodtryck, hjärtsvikt, smärta och Parkinsons sjukdom.

Sjögrens syndrom är en sjukdom som framförallt innebär att man blir mycket torr i ögonen och munnen. Muntorrhet gör det svårt att tugga och svälja. Det kan även vara svårt att prata, och risken för dålig andedräkt och karies ökar. Torra ögon känns trötta och ”grusiga”, skaver, svider eller kliar. I samband med klimakteriet drabbas många kvinnor av torra, sköra slemhinnor i underlivet till följd av minskad östrogenproduktion.

Membrasin är ett kosttillskott baserat på extrakt från havtornsbär. Produkten säljs på apotek och i hälsokostbutiker.

Läs också: Torra slemhinnor? Så lindrar du ökenkänslan

Källa: Läkartidningen, 1177
Text: Lilian Ottosson
Bild: Shutterstock

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...