Annons

Sune och Sonja blev kära på kyrkogården

Sune och Sonja sörjde båda sina respektive livskamrater och kunde inte ana att de skulle få uppleva kärleken igen. Men det var innan det sa klick på Limhamns kyrkogård i Malmö! "Det finns inget som säger att man inte kan bli kär igen."

Mejla
Dela (42)
Pinna

suneochsonja

Sune och Sonja var i 80-årsåldern när de möttes på Limhamns kyrkogård i Malmö. Sune Isberg gick till  sin hustru Hannas grav varje
dag, och Sonja Andersson besökte sin man Algots grav. De hade båda sörjt i två års tid och sett varandra på kyrkogården flera gånger.
En solig dag i maj sa Sune hej. De började prata och Sune erbjöd Sonja skjuts hem, så att hon skulle slippa ta bussen. Det kom att bli början på både en djup vänskap och en förälskelse som skulle få dem båda att känna sig som pånyttfödda.
Sune och Sonja fortsatte att träffas på kyrkogården. En dag tog Sune mod till sig och frågade om inte Sonja ville följa med på en bilutflykt till Börringe smedja utanför Svedala, en av hans favoritplatser.

LÄS MER: Marcus fann kärleken på Påskön

De tog en tur och hade väldigt trevligt. Snart blev det fler och fler utflykter i det vackra skånska landskapet.
– Vi hade det så fint! Vi njöt av våren och alla blommor, och det blev att vi träffades mer och mer, säger Sonja.

Mycket gemensamt

De bjöd varandra på middagar, dansade ”stilla vals” på kvällarna och skrattade mycket. De upptäckte snart att de hade humorn gemensamt, och att de även delade samma bakgrund. Sonjas fattiga barndom i Sandarne i Hälsingland påminde mycket om hur Sune hade det när han växte upp i Malmö.
Till en början ville Sonja inte sova över hos Sune. Hon hade ju varken sina kläder eller sina saker där. Men så fick hon låna en pyjamas en kväll och sedan blev besöken i hennes egen lägenhet alltmer sällsynta.
Hon och Sune kände sig som nyförälskade tonåringar igen.
– Det var som att en frisk vind blåste in. Vi yrde runt och var så glada! Vi var så kära och talade om det för alla vi mötte. Vi hade det väldigt romantiskt och mysigt, säger Sonja.
De har det fortfarande mysigt, även om åldern tar ut sin rätt. Sonja har hunnit fylla 95 år och Sune 90. Sune fick göra sig av med bilen förra året, så det blir inte många utflykter. Men de dansar ibland i vardagsrummet och ömheten är större än någonsin. Humorn finns också kvar.

LÄS MER: Estrid sökte kärleken i Allers – och fann den i Anna!

Annons

– Det bästa med allt är att vi aldrig har varit ovänner. Jag har inte kastat ut henne! säger Sune och båda skrattar.
När Sunes hustru Hanna dog upplevde han det som att livet var slut. Mörkret var stort och han hade inte en tanke på att träffa en ny kvinna. Inte heller Sonja kunde drömma om att möta en ny man.
– Vi blev kära på ålderns höst. Utan det hade vi inte klarat av livet. Jag trodde aldrig att den här underbara kvinnan skulle komma in i mitt liv, säger Sune och tittar ömt på Sonja.

Tänder ljus

I deras lägenhet står fotografier på flera ställen av både Sunes hustru och Sonjas man. Varje dag tänder de ljus för dem.
– Vi pratar om dem och har även fotografier vid sängen. Det är bara så det är, vi konkurrerar inte, säger Sune.
– Man gör inget fel mot den man har varit gift med, säger Sonja. Man ska inte vara rädd för att möta någon på äldre dar. Det finns inget som säger att man inte kan bli kär igen.

LÄS MER: Mamma fixade kärleken

För både Sune och Sonja är den fysiska närheten lika viktig som förut. Varje natt när de lagt sig tar de varandras händer.
– Kärleken är lika stark på äldre dar, men det är en annan sorts kärlek, säger Sune.
De säger att de är mer ömsinta och hänsynstagande mot varandra jämfört med tidigare relationer.
– Då var man upptagen med att leva. Och man visste att den andra klarade sig själv. Nu är tankarna djupare och vi är mer beroende av varandra, säger Sune.
Sonja håller med.
– Som ung hade jag ingen tanke på att bli gammal. Nu tänker jag på det varje ögonblick, säger hon. ν

Text: Charlotte Pehrson
Bild: Julia Lindemalm

Vill du läsa fler gripande livsöden? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...