Annons

6 smarta sätt att stryka snabbare – OCH bättre!

Finns det något mer tidskrävande än att stryka kläder? Som tur är finns det sätt att göra jobbet snabbare och på köpet få ett bättre resultat. Här är 6 supersmarta tips – i flera fall behöver du inte ens ett strykjärn!

Mejla
Dela (36)
Pinna

 strykning tips

En del tycker det är rogivande att ge sig i kast med den stora högen kläder, men de allra flesta av oss skulle nog snarare instämma i att det är ganska jobbigt att släpa fram strykbräda och strykjärn för att börja beta av klädesplaggen som ligger och väntar. Oavsett vilken grupp du tillhör, så är de här knepen för dig – arbetet går snabbare och resultatet blir garanterat bättre! 

Annons

6 sätt att stryka snabbare – och bättre!

1. Gör grovjobbet direkt!

Först och främst gäller det att hänga upp kläderna ordentligt DIREKT efter du tagit dem ur tvättmaskinen. Skaka plaggen ordentligt och räta ut ärmar och byxben innan du hänger dem att torka. På så sätt har du redan gjort grovjobbet innan kläderna ens hunnit att bli torka.

Gilla Allers på Facebook

2. Ge värmen hjälp på traven!

Strykning handlar som bekant om att göra textiler av olika slag släta genom att utsätta dem för värme. Du kan faktiskt skynda på processen genom att lägga en bit aluminiumfolie under tyget på strykbrädan. Folien leder värmen genom kläderna och skrynklorna försvinner betydligt snabbare.

3. Hårtorken och plattången räddar dagen!

Har du jättebråttom eller absolut ingen ork eller lust att dra fram strykjärnet? Snabblösningen finns bland dina hårprodukter! Med plattången kan du släta ut rynkor på stående fot, och hårtorken fyller samma funktion. Fukta bara området du vill släta ut och rikta värmen mot skrynklan. Det går snabbt, men var uppmärksam så att eventuella hårprodukter, som hårsprej, inte längre finns på apparaten och tänk på att värme från både hårtork och plattång är hög så några sekunder räcker.

4. Sköljmedel hjälper dig att få bort skrynklorna snabbare

Och nej, nu talar vi inte om när du kör dina kläder i tvättmaskinen, utan om när du duschar dem med vatten med en sprayflaska under själva strykningen. Om du blandar fem delar vatten med en del sköljmedel och skakar om flaskan innan du sprejar på kläderna, försvinner fula veck snabbare. Många strykjärn har inbyggd vattenbehållare, men denna bör begränsas till destillerat vatten, annars kan du förstöra ditt strykjärn.

5. Akuthjälp när textilerna är superskrynkliga

Få inte panik om kläder och dukar mest liknar gamla russin, det finns en snabb lösning för det också! Ett alternativ är att fukta dem och lägga i en påse en stund innan du ska börja stryka. Du kan också fukta papperspåsar och trä dem över strykbrädan. På så sätt blir textilierna fuktade från två riktningar och slätas ut betydligt snabbare.

6. Använd ånga från duschen

En klassisk och perfekt lösning för dig som vill vara riktigt effektiv! Häng upp klädesplagget du vill ha slätt på en hängare i badrummet innan du hoppar in i en varm dusch.

Är du nästintill allergisk mot att stryka, rekommenderar vi att du så långt som möjligt satsar på strykfria plagg, livet är trots allt för kort för att slösas bort på saker vi avskyr!

Källa: Good Housekeeping mfl.
Text: Malin Perlheden
Bild: Shutterstock

Läs också

7 saker du ALDRIG ska stoppa i torktumlaren

tumla kläder

 

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...