Annons

Stjärnan Selena mördades av sin assistent

KRIMINALFALLET: Yolanda Salvídar var ett stort fan av Selena och hade startat en fanclub för sin idol. De blev goda vänner och Yolanda blev anställd som hennes assistent. Men snart började Yolanda visa otrevliga sidor – riktigt otrevliga...

Mejla
Dela (10)
Pinna

selena mördades av sin assistent

Dörren till hotellfoajén på Days Inn Motel i Corpus Christi, Texas, for upp med en smäll. En kvinna med blodiga kläder och handen tryckt mot sitt bröst tog ett par stapplade steg in mot receptionen.
– Hjälp mig! Jag har blivit skjuten. Hon kommer att skjuta mig igen, skrek hon innan hon föll ihop på golvet.
Personalen rusade fram för att hjälpa kvinnan och fick en chock när de såg vem det var: superstjärnan Selena Quintanilla, som kallats Mexikos motsvarighet till Madonna. Hon blödde kraftigt.
– Vem? Vem är det som har skjutit dig?
– Yolanda Salvídar, fick Selena fram innan hon förlorade medvetandet.

Förtrollade beundrare

Yolanda Salvídar var till en början inget stort fan av Selena, tvärtom. Men efter att ha gått på en av hennes konserter 1991 blev hon som förtrollad. Yolanda blev som så många andra alldeles betagen i den vackra sångerskan med den starka karisman.

Annons
Gilla Allers på Facebook

Efter den dagen var hon ett av Selenas största fans och kontaktade Selenas pappa, tillika manager, och frågade om hon fick starta en fanclub för Selena. Det fick hon och Yolanda började bygga upp vad som med tiden skulle komma att bli en framgångsrik fanclub för en av nittiotalets riktigt stora stjärnor i staterna.
Selena Quintanillas karriär började tidigt. Redan som barn uppträdde hon tillsammans med sina syskon i bandet Selena y los dinos. När hon var tolv år gav de ut sitt första album och det blev början på en lång och framgångsrik karriär.

Under 1990-talet var hon en starkt lysande stjärna på artisthimlen. Med sitt mexikanska påbrå hade hon slagit an hos stora delar av den spansktalade publiken i Amerika och i början av nittiotalet hade hon haft flera låtar på topplistorna och dessutom vunnit en Grammy för bästa mexikansk-amerikanska album.
Med sin fantastiska röst och häftiga stil sågs hon som en mexikansk motsvarighet till Madonna och drottningen av tejanomusik, även kallad tex-mex-musik. Hon spåddes en lysande framtid och var redo att ta USA med storm. Men den 31 mars 1995 fick hennes karriär och liv ett tragiskt slut.

Blev nära vänner

Selena, vars liv kretsade kring musiken, tillbringade största delen av sin tid ute på turné och hon hade ett stort team runt sig. Yolanda Salvídar var en av dem. Hon hade sagt upp sig från sitt jobb som sjuksköterska och bestämt sig för att bara ägna sig åt Selenas fanclub.
Vid det laget hade hon och Selena blivit nära vänner och Yolanda fanns alltid vid sångerskans sida. Hon hjälpte till under turnéer och ställde alltid upp när Selena behövde henne. Det fanns de som till och med tyckte att hon nästintill verkade besatt av Selena, då hon hela tiden så gärna ville assistera och imponera på henne.
Men Yolanda gjorde ett bra jobb. Hon blev så småningom anställd som Selenas assistent, men fortsatte som ordförande för klubben. På tre år lyckades hon värva över 8 000 medlemmar.
1994 öppnade Selena två klädbutiker och Yolanda, som visat talang för att driva företag, erbjöds jobbet som manager. Hon fick ett stort ansvar och då Selena ofta var ute och reste fick Yolanda fullmakt att hantera bankkonton och tillgångar.

Ganska snabbt började personalen klaga på Yolanda. De påstod att hon var otrevlig och behandlade dem illa. Det ryktades också om att hon använde företagets kreditkort flitigt.
I början av 1995 började arga fans höra av sig och klaga på att de skickat pengar till Selenas fanclub, men inte fått vad de beställt ur sortimentet av t-shirtar och filmer. Vid en närmare kontroll av bokföringen kom det fram att det saknades sammanlagt nästan 60 000 dollar.

När Yolanda konfronterades hade hon ingenting att säga, mer än att det måste vara ett misstag. Selena var ju hennes bästa vän och idol, hon skulle aldrig stjäla pengar från henne. Men i väntan på att hon kunde bevisa motsatsen blev hon avstängd från sitt jobb och förbjöds att kontakta Selena.

Förkrossad

Selena var förkrossad och önskade inget hellre än att det hela skulle vara ett stort missförstånd. Den 31 mars gick hon med på att möta Yolanda på Days Inn Motel i Corpus Christi för att hämta de dokument som saknats i bokföringen och med hopp om att sätta punkt för en kaotisk period. I stället utbröt ett våldsamt bråk.

Grannarna vittnar om hur de hörde den upprörda Selena säga att Yolanda inte gick att lita på och att deras relation var över. Kort därefter hördes ett pistolskott och Selena stapplade blödande ut ur rummet.

Yolanda blev stoppad av polisen när hon försökte fly, men istället för att överlämna sig barrikaderade hon sig i sin bil och hotade med att begå självmord. I över nio timmar satt hon med pistolen riktad mot sitt huvud innan hon gav upp och följde med till polisstationen.

Under tiden hade nyheten nått henne genom bilradion: Selena var död. Trots att ambulansen varit på plats inom ett par minuter hade det inte gått att rädda den unga stjärnan. Hon hade blivit skjuten så illa i ryggen att hon förblödde innan man hann fram till sjukhuset.

Fansen vallfärdade

Nyheten om Selenas död spreds som en löpeld. Det hölls minnesstunder och vakor till hennes ära och radiostationerna spelade oavbrutet hennes musik. Hennes begravning livesändes på tv och fansen vallfärdade till hennes hem och hennes klädbutiker, och till mordplatsen. Två veckor efter mordet utnämndes hennes födelsedag till Selena Day i Texas. Rättegången blev oerhört uppmärksammad och hundratals fans stod samlade utanför rätten.

Det fanns inga ögonvittnen till mordet. Yolanda hävdade att allt bara var en tragisk olycka, att hon haft pistolen för att begå självmord och råkat skjuta Selena av misstag.
– Varför skulle hon döda en kvinna hon avgudade? menade hennes försvarsadvokat.

Men Yolandas version stämde inte överens med det bråk som grannarna hört, eller det faktum att någon precis efter att skottet avlossats sett henne stå med pistolen i handen och skrika ”bitch” medan Selena flydde för sitt liv. Vittnesmålen visade att det knappast rörde sig om en olyckshändelse.

Åklagaren tryckte på att det var ett kallblodigt mord utfört av ett fan på gränsen till besatthet och juryn höll med. Yolanda Salvídar dömdes till livstids fängelse för mordet, och hundratals av Selenas fans utanför rätten hurrade när domen avkunnades.

Yolanda fick sitta i en isolerad avdelning av fängelset då hotbilden mot henne var stor från andra fångar. Det fanns många som ville hämnas Selenas död.
En psykolog inom rättsmedicin beskrev fallet som tragiskt, där beundran övergått i besatthet.

– Hela Yolandas liv kretsade kring Selena och hon höll på att förlora det. Yolanda levde genom Selena och genom att utföra den här handlingen har hon sett till att hon för alltid kommer att kopplas samman med henne.

Text: Maria Strömqvist
Bild: IBL

Läs också

Modekungen föll offer för en galning

versace-puff

 


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...