Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaSteg-för-steg: Köldbehandla fröer

Januari: Det är dags att förbereda för de tidigaste frösådderna. Många perennfröer, och fröer av vedartade växter, behöver en period av kyla – vanligtvis 5–8 veckor – för att de ska gro. Det kallas för stratifiering. Tänk på att fröerna inte ska frysa, det kan skada dem. 0–5 grader brukar vara lagom.


Gör så här:

Sandpapprar på Banatpiomfrö

1. Fröer med hårda skal kan man behöva rugga upp ytan på, detta för att fröerna ska kunna suga upp vatten innan de placeras i kyla.

Perlit på nysådda banatpionfrön

2. Lägg lecakulor eller grus i botten på planteringskrukorna så att överskottsvatten kan rinna bort. Fyll på med såjord. Placera ut fröet och täck ytan med sand, grus, vermikulit, eller som här – perlit. Det går också bra att placera fröerna i påsar med fuktad sand eller vermikulit och så dem efter köldbehandlingen. Påsarna måste ha lufthål.

Annons
Gilla Allers på Facebook

Henrik ställer in nysådda banatpionfrön i kylen

3. Ställ in i kylen…

Täcker över tidig frösåd

…eller placera utomhus meddetsamma. Det svåra är att kontrollera temperaturen. Blir det för kallt kan cellerna i fröerna sprängas. Ett skyddande täcke av snö är utmärkt. Alternativet är att täcka med fiberduk och/eller torra löv och ställa sådden mot en vägg som avger inomhusvärme.

 

Perlit och vermikulit – vad är det?

Perlit och Vermikulit

Perlit och vermikulit är två material som gör arbetet med att så lite enklare och säkrare.

  • Gör jorden mer porös. En syrerik jord är viktigt för att den unga plantan ska må bra.
  • Balanserar fuktigheten. Såväl för lite vatten som för mycket kan vara förödande för en sådd. Ämnena hjälper till att balansera fuktigheten.
  • Bra att täcka sådden med.

Den som inte vill investera i perlit eller vermikulit klarar sig förmodligen ändå, men som sagt: Det fungerar!

Text: Henrik Hanell Foto: Anders KronborgLäs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...