Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaSteg-för-steg: Dags för första tidiga sådden

Februari: Tidpunkten för sådd beror på vad man ska så och var i landet man bor. Det är viktigt att anpassa sådden efter när det är dags att plantera ut grödan på friland. Har man tillgång till växtbelysning, och kanske till och med ett uppvärmt växthus, är man betydligt mer flexibel.


En gröda som chili har lång kultiveringstid och behöver sås i februari–mars för att hinna ge skördeklara frukter. Tomat passar att sås i mars–april och gurka i april. För att groningen ska komma igång krävs värme och för en del fröer ljus. Omkring 20 plusgrader brukar vara lagom för de flesta fröer. När de första bladen tittar upp är ljuset avgörande för  plantans fortsätta utveckling. Vid sådd i januari–februari är någon form av växtbelysning ett måste. Utan extraljus kommer plantorna att bli långa och rangliga. Tänk även på att hålla en hög luftfuktighet runt sådden, täck med genomskinlig plast eller glasskiva. Se till att det finns lufthål.

Annons
Gilla Allers på Facebook

Gör så här:

Finfördelar såjord

1. Sönderdela jorden, ibland har den klumpat ihop sig i påsen.

Henrik knackar försiktigt krukan inför frösådd

2. Skaka försiktigt krukan eller knacka den mot ett bord så att jorden planas ut.

Plattar till jord i frösåddskrukor

3. Jämna till jordytan med handflatan.

Henrik vattnar jorden inför frösådd

4. Att ställa krukorna i ett brätte underlättar hanteringen. Vattna före sådd.

Sår två tomatfrön

5. Läs på påsen hur djupt ner fröet ska i jorden. En del är ljusgroende (t ex sallat) och ska ligga ytligt, de mörkergroende (t ex tomat och gurka) ska ner en bit. Täck med ett tunt lager såjord, eller med fint grus, vermikulit eller perlit. För ljusgroende frön är perlit bra, det släpper igenom en del ljus men bevarar fuktigheten.

Ett eller flera frön i en kruka?

Det spelar inte så stor roll, de flesta grödor ska ändå skolas om. Gurkplantor kan vara känsliga för omplantering och det kan löna sig att så i en lite större kruka meddetsamma. Skulle fler än ett frö i krukan gro sparar man den kraftigaste grodden.

Hur viktigt är det med speciell såjord?

Det går oftast att så i vanlig gödslad plantjord. Men lägg då ett lager med näringsfattig såjord ovanpå plantjorden. Grödor är olika känsliga. Medan somliga rötter klarar av att direkt växa ut i en gödslad jord kommer andra att brännas sönder. Fördelen är att det kan vara tids- och arbetsbesparande. I stället för att omskola en planta kan den växa kvar ytterligare en tid i sin kruka för att sedan planteras ut på friland eller i växthus. Men den lilla plantan kan också växa alltför snabbt och bli svag och ranglig. Speciellt om den inte får tillräckligt med ljus.

Text: Henrik Hanell Foto: Anders KronborgLäs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...