Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaSteg-för-steg: Beskärning av forsythia

Din prydnadsbuske förblir blomvillig och vital bara du varje år tar bort några av de äldsta grenarna ända nere vid marken. Den här forsythian behöver dock beskäras mer. Så här gör du.


Henrik ska besära forsythia som blommat dåligt

Det har gått många år sedan den senaste beskärningen, så nu behöver jag ta i ordentligt. Detta medför att blomningen kommande vår inte blir så rik, men däremot året efter. Forsythia klipper man i regel precis efter blomningen.

Så här gör du:

Beskär fosytsia

Annons

1. Jag sågar av ungefär hälften av de grova stammarna. Merparten tar jag ända nere vid marken, eller så långt ner det går.

Beskuren fosytsia

2. På stammen längst till höger i bild har jag sparat en välriktad och frisk gren.

Beskär fosytsia

3. Jag gallrar ut grenpartier inne i busken. Det gör att mer ljus når in och ger nya grenar möjlighet att skjuta ut. Spara gärna grenar som pekar ut från buskens mitt. Det gör att busken får en fin form.

Henrik har beskurit forsythia

4. Jag tillför rikligt med kogödsel. Klart!

Skuggar andra buskar?

Dålig blomning kan också bero på att omgivande buskar och träd har vuxit sig större och hindrar solen. Se om det går att göra en beskärningsinsats för att släppa in mer ljus.

Dessa beskär du direkt efter blomning

Många prydnadsbuskar blommar under vår och försommar. Under följande sommar och höst bildar de nya blomknoppar till nästa års blomning. Dessa buskar beskär man direkt
efter blomningen. Exempel på vår- och sommarblommande buskar: forsythia, mispel, måbär, prakttry, rododendron, spirea och syren.

Text: Henrik Hanell
Foto: Anders Kronborg

Är sekatören riktigt skarp? Så här sköter du den
Bekär rosen rätt! Följ Henriks tipsLäs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...