Annons

Annons

6 vanliga orsaker till att du ständigt är trött

Känner du dig ständigt trött trots att du sover många timmar varje natt? Kanske är det inte sömnen det är fel på…

Mejla
Dela (85)
Pinna

ständigt trött

Att känna sig trött och orkeslös i perioder är varken konstigt eller ovanligt. Arbetsliv, familjeliv och saker som årstider kan påverka vår energinivå utan att det egentligen är något fel på oss.

6 tänkbara anledningar till att du känner dig ständigt trött

1. Järnbrist

Ungefär 30% av alla svenska kvinnor lider av järnbrist. Lösningen är som tur är enkel; du kan komplettera din kost med järnrik mat. Om du lider av järnbrist är det bäst att satsa på animaliska järnkällor som rött kött, fläskkött eller fågel. Du kan också köpa järntabletter på Apoteket.

Annons

Recept: Parmesangratinerad fläskfilé

2. Du tränar inte tillräckligt

Vi vet, det kan kännas motsägelsefullt att träna för att bli piggare, men att skippa träningen kan faktiskt göra dig ännu tröttare. Regelbunden träning bygger upp både styrka och kondition och gör dig faktiskt piggare. Om du känner att du verkligen inte orkar träna eller springa, räcker det långt med en promenad.

Läs också: 7 sätt att maxa promenaden

3. Dåliga frukostvanor

Det är inte för inte man säger att frukost är dagens viktigaste måltid. Även om du absolut inte känner för att äta något på morgonen är det bra om du kan få i dig åtminstone något litet, så försök hitta en lösning som passar dig.

4. Du är uttorkad

Att inte dricka ordentligt påverkar energinivån negativt ordentligt. Din kropp jobbar mindre effektivt vilket förstås kan göra dig rejält trött och håglös. Försök att dricka mellan 1,5–2,5 liter vatten om dagen.

Läs också: 5 vanliga myter om vatten

4. Du är allergisk

Om du är allergisk mot något är trötthet en mycket vanlig reaktion, ofta också i kombination med huvudvärk och koncentrationssvårigheter. Misstänker du att du är allergisk mot något, till exempel pollen, hundar eller damm, kan det vara en bra idé att uppsöka läkare för att antingen säkerställa eller utesluta detta.

5. Du äter dålig mat

Lika viktigt som det är att äta regelbundet, lika viktigt är det att du äter mat som ger din kropp rätt sorts energi för att orka med dagen. Om du hankar dig fram på snabba kolhydrater skickar du ditt blodsocker på en bergochdalbana som gör dig mycket trött.

Upplever du trötthet under lång tid bör du dock uppsöka läkare för att undersöka att din trötthet inte är symptom på någon sjukdom.

Källa: Vardagspuls.se, mfl
Text: Malin Perlheden
Bild: Shutterstock

Läs också

Därför blir du inte längre pigg av kaffe

är kaffe uppiggande?

 

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...