Annons


Allers-Tradgard-loggaStadsodling är årets ”sommargrej”

Vi känner ju till fenomenet Årets julklapp. Motsvarande för sommaren heter Årets smultron – och i år är det stadsodling som blivit utnämnt.

Mejla
Dela (0)
Pinna

stadsodling

Stadsodling, eller urban odling, är en trend som består och blir starkare. Det odlas på många ställen i staden – tak, parker, balkonger, bakgårdar och inte minst kolonilotter.

Alla känner till Årets julklapp – sedan några år har samma institut, HUI Research, lanserat ett sommarfenomen, eller -pryl, och lyfter i år stadsodlingen som Årets smultron 2015.
För att erhålla titeln Årets Smultron krävs att det är en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse, att det representerar den tid vi lever i och/eller har ett högt försäljningsvärde eller säljs i ett stort antal enheter.

Annons
Gilla Allers på Facebook

Stadsodling har varit starkt i flera år och trenden viker inte. Allt fler odlar inne i staden på alla möjliga sätt, från några enkla krukor i fönstret till kolonilotter eller bakgårdsrabatter.
Så här skriver HUI i sin motivering: ”Stadsodling tar sig uttryck både hos konsumenter och företag. Restauranger profilerar sig genom att satsa på närodlat och ekologiskt och odlar en del av sina grönsaker själva. Vi ser också nätverk som sysslar med social odling (för ökad gemenskap) eller pedagogisk odling (i samarbete med skolor och museér). Forskare tar det ett steg längre och menar att stadsodling kommer att bli en nödvändighet framöver, ett sätt att möta bristande resurser gällande energi och livsmedel samt minska påverkan från koldioxidutsläpp och på så sätt påverka folkhälsan.”

HUI Research undersöker handel, turism, konsumtion och samhällsekonomi för näringsliv och offentlig sektor.

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...