Annons

Annons

Experten: Hjärtproblem kan ha hormonell koppling

Det är ovanligt att yngre kvinnor får hjärtinfarkt, men årligen drabbas cirka 240 kvinnor under 50 år i Sverige. Hos ett fåtal av dem är orsaken en plötslig spricka i något av hjärtats blodkärl, en spontan kranskärlsdissektion.


Överläkare Nina Johnston är en av Sveriges främsta experter på spontan kranskärlsdissektion.

Överläkare Nina Johnston är en av Sveriges främsta experter på spontan kranskärlsdissektion.

Yngre kvinnor kan drabbas under graviditet

Nina Johnston, överläkare vid kardiologkliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala och förklarar här vad en spontan 
kranskärlsdissektion är:
– Det är en spricka i det innersta lagret i kärlväggen. Blodkärlens väggar består av tre olika lager. Sprickan leder till en blödning i kärlväggen. Det brukar oftast hända ganska plötsligt, och risken finns att sprickbildningen sprider sig. I värsta fall kan hela kranskärls-
trädet runt hjärtat drabbas.

Annons
Gilla Allers på Facebook

Vilka drabbas?
– De flesta är yngre kvinnor, men även enstaka män och äldre personer. Bland yngre kvinnor är det vanligen kopplat till graviditet, och händer under de första månaderna efter en förlossning.

Hur allvarligt är tillståndet?
– Det finns alla grader, från små skador som kan självläka till större med mer allvarlig utgång. När det händer i samband med graviditet är det ofta mer allvarligt och dramatiskt eftersom det då brukar drabba ett viktigt kranskärl.

Vad är orsaken?
– Vi tror att det finns en koppling till hormonella svängningar, de är ju ganska häftiga under en graviditet. Ytterligare en bidragande orsak är ökad blodvolym som kan vara en påfrestning för kärlväggen. Även vissa bindvävssjukdomar och inflammatoriska sjukdomar har samband med spontan kranskärlsdissektion när äldre drabbas.

Vilka är symtomen?
– Bröstsmärta är det klassiska, man kan också bli andfådd eller känna att hjärtat slår ojämnt. När en patient kommer in akut med bröstsmärtor och man misstänker hjärtinfarkt brukar man göra en kranskärlsröntgen och då ser man oftast om det finns någon spricka. Men alla drabbade får inte symtom som är typiska vid en hjärtinfarkt. Risken finns att sjukvården då missar och inte ställer rätt diagnos, bland annat för att det är yngre kvinnor och att det är ett väldigt ovanligt tillstånd.

Kan man upptäcka 
risken i förväg?
– I samband med graviditet kan man inte förutsäga det. Äldre flerföderskor som röker har den högsta risken. Det finns en viss ärftlighet från mor till dotter, men vi har ännu inget sätt att utreda den. Vissa bindvävssjukdomar och inflammatoriska sjukdomar ökar risken för sprickor i blodkärl.

Hur stor är risken för återfall?
– Det beror på orsaken. Rekommendationen till dem som drabbats i samband med graviditet är att inte bli gravid igen, då minskar risken betydligt. Ju äldre man blir, desto mindre blir risken eftersom blodkärlen med åren blir stelare.

Kan hormonella 
läkemedel påverka?
– Kvinnor som haft en spontan kranskärlsdissektion bör undvika p-piller. Ett alternativ kan vara kopparspiral. Men vi har inte hittat något samband som ger skäl att avråda andra från p-piller.Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...