Annons

Annons

Speciella gåvan till Victoria: ”Kan användas av hela familjen”

Presenten har både historisk koppling och en personlig tanke.


Vid mottagningen på slottet överlämnade talman Urban Ahlin och statsminister Stefan Löfven en alldeles speciell present från riksdag, regering och det hela det svenska folket – ett personligt kryddställ i 18 karats silver och svenskt rödguld – som prinsessan Estelle tyckte mamma kunde ha chili i.

Annons

Det vackra kryddstället är dock till för salt. Formgivningen har inspirerats av kronprinsessans kärlek till naturen.

– Gåvan kan användas när familjen samlas men också i Kronprinsessans officiella representation. Kronprinsessans fina sätt att representera Sverige och det svenska folket gör oss stolta, sade talman Urban Ahlin vid överlämnandet av gåvan.

Kryddstället är tillverkat av silversmeden Petronella Eriksson och gravören Lisa Henrich har graverat Kronprinsessans monogram på en av skålarna. På gratulationskortet stod blanda annat följande:

”Kryddor har alltid varit en viktig del av livet, och saltet till och med nödvändigt för människans överlevnad. Vid måltider på Kungliga slottet finns en lång kulturhistorisk tradition att duka med personliga kryddställ och saltkar till medlemmar i den kungliga familjen. Riksdagens och regeringens gåva till Kronprinsessan Victoria är ett personligt kryddställ i silver och svenskt rödguld. Detta dekorativa bruksföremål har sin plats såväl på det festligt dukade bordet vid officiella middagar som till vardags när familj och vänner samlas kring en måltid.”

Foto: Stella Pictures

Läs också: Vackra smycket – en hyllning till Victoria

 

Artikeln publicerades först på Svensk Damtidning.

 

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...