Annons

Annons

Sovit dåligt? Då vill färre umgås med dig

Sömnbrist har en rad negativa effekter på kroppen. Nu visar forskning att dålig sömn även påverkar vårt sociala liv.


Det är ingen hemlighet att sömnen är viktig för vårt välmående. Under sömnen återhämtar sig kroppen efter dagen som gått med att förstärka immunförsvaret och reparera skadade celler. Nya minnen och intryck lagras samtidigt som produktionen av stresshormoner sänks.

Annons

Att sova gott kan också förhindra en rad olika sjukdomar, exempelvis depression, utmattningssyndrom, diabetes samt hjärt-och kärlsjukdomar.

Gilla Allers på Facebook

Nu har en svensk studie kunnat slå fast att bristfällig sömn även påverkar vårt sociala liv.

Läs också: 10 tips som hjälper dig att sova bättre när det är varmt 

Att sova gott är viktigare än du kanske tror.

I den nya studien deltog 25 studenter från olika universitet i Stockholmsområdet, som först fick sova två nätter med 7 till 9 timmars sömn och därefter två nätter med max 4 timmars sömn. Samtliga morgnar fotograferades studenterna.

122 personer i en annan grupp fick sedan rangordna hur gärna de ville interagera med personen på bilden utifrån faktorer som attraktion, hälsa, trötthet och pålitlighet.

Resultatet visade att gruppen gav högst poäng till deltagarna när de sovit ut ordentligt. Samma personer var som minst attraktiva att umgås med efter den korta sömnen, något som förklaras med vår undermedvetna förmåga att undvika människor med ett ohälsosamt utseende.

Dock är effekten liten, enligt forskarna, men den visar ändå hur pass viktigt vår sömn är!

 

Av: Anaïs González Cruz, Måbra.com
Foto: IBL

 

Missa inte: 8 varningssignaler på att du lider av sömnbrist

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...