Annons

Annons

Tryffelfyllda mandelformar


Tryffelfyllda mandelformar

● ca 20 st

125 g mandelmassa

florsocker

Tryffelfyllning

3/4 dl vispgrädde

150 g mörk choklad

ev 1 1/2 msk konjak

Garnering

färska gurkörtsblommor eller andra ätliga blommor

Dessutom behövs

Annons

formar

1. Sikta lite florsocker på arbetsbänken så att mandelmassan inte fastnar och kavla ut den tunt. Ta med krusigt kakmått ut runda kakor, ca 5 cm i diameter. Har du inget går det bra att använda exempelvis ett likörglas, enda skillnaden är att kanten blir slät.

2. Forma plattorna välvda som små skålar och lägg dem uppochner på en bakpappersklädd plåt. Låt torka rumsvarmt i ett par timmar, eller över natten.

3. Sätt ugnen på 200°.

4. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 5–6 minuter.

5. Ge grädden ett uppkok, ta kastrullen från värmen. Grovhacka chokladen och tillsätt i den varma grädden. Rör till en slät och blank kräm. Ställ åt sidan en stund att stelna till krämig konsistens. Vill du kyla krämen fortare ställer du kastrullen i kallt vattenbad. Tänk bara på att röra om med jämna mellanrum så att den stelnar jämnt.

6. Smaksätt eventuellt den krämiga tryffeln med konjak. Fyll den därefter i en kraftig spritspåse som försetts med en krusig tyll. Vänd på kakorna och spritsa lite fyllning i varje. Har du ingen sprits går det bra att skeda den krämiga tryffeln i formarna. Garnera med gurkörtsblommor eller andra ätliga blommor.

tips!

Skulle tryffeln stelna för mycket blir den åter smidig om du doppar kastrullen ett kort ögonblick i varmt vatten. Akta bara så att det inte stänker vatten i tryffeln, den blir då grå. Rör om till slät konsistens.Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...