Annons

Annons

8 varningssignaler på att du lider av sömnbrist

Att lida av sömnbrist kan få allvarliga konsekvenser för din hälsa på lång sikt och ge dig livsfarliga sjukdomar. Lär dig känna igen vanliga symptom som indikerar att du sover för lite.


Handen på hjärtat – sover du ordentligt eller tullar du på sömntimmarna för att hinna med allt annat i livet? De allra flesta av oss slarvar lite med sömnen i perioder, men att göra det under en längre period kan få otrevliga konsekvenser.

Annons
sömnbrist symptom

Är du bara trött eller lider du faktiskt av sömnbrist? Här är några symptom att ta på allvar!

Sömnrekommendationerna ligger på 8 timmar per natt, men många klarar sig på betydligt färre. Om du mår bra av att sova bara 6 timmar per natt är det lagom för dig, men tänk på att lyssna på kroppens signaler så du inte pressar dig själv för hårt.

Otrevliga konsekvenser

Några av de biverkningar som du kan få om du lider av sömnbrist kan vara direkt farliga för din hälsa. Vanliga biverkningar är till exempel depression och typ 2-diabetes.

TEST: Så stor är din risk att få typ 2-diabetes

Läs om vanliga symptom och fundera på om det kanske inte är dags att gå och lägga sig lite tidigare trots allt…

7 symptom på att du lider av sömnbrist

Siffrorna på vågen pekar uppåt…

Viktuppgång i samband med sömnbrist är mycket vanligt. Detta beror på att ämnet leptin, ett hormon som får oss att känna oss mätta, rubbas när vi sover för lite. Detta gör att det blir lättare att äta för mycket.

Utöver det, blir ämnesomsättningen sämre när vi inte får tillräckligt med sömn och vårt sug efter socker och fett större, eftersom produktion av hormonet ghrelin ökar.

Känslolivet är instabilt

Reagerar du starkare än vanligt på saker omkring dig – både positiva och negativa? Det kan vara ett tecken på att du borde sova mer.

Du känner dig obeslutsam

Om du sover för lite blir du inte bara trött, utan hjärnans förmåga att fungera optimalt försämras också. Detta gör det svårare för dig att fatta snabba beslut och du kan lätt känna dig velig och obeslutsam.

Synen är inte vad den borde…

Okej, detta kan handla om att du kan behöva besöka en optiker för att utreda behov av glasögon också, men faktiskt är sömnbrist en vanlig orsak till att du inte ser ordentligt.

Läs också: 12 enkla sätt att somna snabbare

Alla som klippt med ögonen någon gång vet precis vad det handlar om, och den medicinska förklaringen är att ögonmusklerna är trötta och får svårt att fokusera.

Hyn har sett bättre dagar

När vi sover reparerar huden sig själv så det ligger faktiskt något verkligt i det där med skönhetssömn – för lite sömn kan ge dig rynkor i förtid.

Läs också: 5 myter om sömn

När vi inte sover som vi borde rubbas dessutom den hormonbalansen i kroppen vilket kan ge hudproblem som till exempel akne.

Du är vimsig

Är du vimsig, glömmer saker eller har svårt att komma ihåg saker som du gjorde alldeles nyligen? Om du lider av sömnbrist kan det mycket väl vara en förklaring!

Förkylningarna avlöser varandra…

Att inte sova tillräckligt medför att immunförsvaret tar stryk och att din kropp blir mer mottaglig för infektioner.

Källa: Expressen.se
Text: Malin Perlheden
Bild: Shutterstock

Läs också

Enkelt trick kan få dig att somna på bara en minut!

somna-tidigare-lyckligare-oro

 Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...