Annons

Annons

Sömnexperten: Därför borde vi börja jobba tidigast klockan 10

Är du ofta seg när arbetsdagen börjar? En sömnforskare i Oxford, menar att det är systemet, inte dig, det är fel på.


sömn rekommendationer

Det är den engelske sömnforskaren Paul Kelley vid Oxfords Sleep and Circadian Neuroscience Institute, som gått ut med det överraskande, men också ganska trevliga, uttalandet om våra sömnvanor i relation till arbetsdagen.

Annons

Enligt Kelley befinner sig hela samhället, och de tider vi normalt rör oss efter, i en stor kris eftersom vi tvingar oss själva att anpassa oss till en dygnsrytm som är onaturlig och olämplig för vår naturliga biologiska tid.

Projekt Teensleep kartlägger resultat

Kelley är delaktig i ett stort brittiskt projekt, Teensleep, som kartlägger ungdomars sömnvanor i ett experiment som involverar 100 skolor där skoldagen börjar lite senare. Studien pågår till och med 2018 och tesen är att ungdomar som börjar senare, får bättre resultat.

Forskaren menar att skolungdomar mellan 8 och 10 år passar väl in i 9-5 tiderna, men därefter är det först efter 55-årsstrecket som denna dygnsrytm funkar igen. Åldrarna däremellan behöver vi alltså börja arbetsdagen minst några timmar senare.

Om Kelly har rätt, betyder det att vi tvingar oss upp alltför tidigt varenda eviga dag. Att inte sova som vi borde, påverkar både minne och prestationsförmåga på ett negativt sätt och i det långa loppet också hälsan.

Källa: Veckans Affärer och Sciencealert
Text: Malin Perlheden
Bild: Shutterstock

Läs också

10 sätt att få ett SLUT på snarkandet

snarkning hjälpmedel

 

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...