Annons

Annons

Gräddbullar med jordgubbar

Att stoppa in en jordgubbe i en gräddbulle är ett genidrag! Och lägger du den i frysen blir det nästan som en liten glassbakelse.

Mejla
Dela (314)
Pinna

gräddbullar med jordgubbar

• ca 30 st
15 smörgåsrån

Gräddbullssmet
2 blad gelatin
3 dl socker
¾ dl vatten
1 dl glykossirap
5 äggvitor

Fyllning
30 små jordgubbar

Doppning
250 g mörk blockchoklad
1 ½ msk kokosfett

1. Ta ut två runda plattor à ca 5 ½ cm i diameter ur varje rån.
2. Skölj och rensa jordgubbarna. Lägg dem på hushållspapper att torka.
3. Låt gelatinbladen ligga i blöt i kallt vatten ca 5 minuter.
4. Mät upp socker, vatten och glykossirap i en kastrull. Värm upp under omrörning tills sockret smält och koka därefter lagen tills den håller 118 º. Medan lagen kokar vispas äggvitorna vita och styva med absolut rena redskap.
5. Ta den färdigkokta lagen från värmen och lägg ner de avdroppade gelatinbladen. Rör om så att de smälter.
6. Häll den heta sockerlagen i äggviteskummet i en fin stråle under vispning. Fortsätt därefter att vispa gräddbullssmeten i ca 25 minuter, eller tills den håller rumstemperatur och fått fluffig och något seg konsistens.
7. Fyll massan i en spritspåse med slät rund öppning eller använd en slät tyll. Spritsa en liten klick mitt på varje rånplatta och tryck fast en jordgubbe. Spritsa nu runt, varv på varv, runtom jordgubben så att den täcks. Låt därefter gräddbullarna stå kylskåpskallt en stund.
8. Bryt chokladen i mindre bitar och smält över varmt vattenbad eller i mikrovågsugn på låg effekt. Använd gärna en större tekopp eller en hög skål så blir det lättare att doppa topparna. Tillsätt kokosfett och rör om till slät konsistens.
9. Doppa de kalla topparna så att gräddbullssmeten täcks och ställ dem på smörpapper att stelna. Förvara kylskåpskallt, väl förpackade, så håller de ett par dagar.

Annons
Gilla Allers på Facebook

Tips!
Vid längre tids förvaring går det bra att djupfrysa gräddbullarna i tättslutande förpackning. Då håller de sig ett par månader. Vid servering tas de fram och får stå en stund i rumstemperatur, så att bäret nätt och jämnt hinner tina.

Testa också

Kladdkaka med vit choklad och jordgubbar

kladdkaka-med-vit-choklad-och-jordgubbar-recept-puff


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...