Annons

Annons

Sommar, sol – och rutten mat!

Matvarorna ruttnar innan du hinner blinka och det surrar bananflugor i varenda fruktskål. Rötmånaden är här.


 rotmanad

Det är inte tiden – det är temperaturen

Begreppet rötmånad, även kallad hunddagarna, kommer ursprungligen från Bondepraktikan och sägs infalla när solen står i Lejonets tecken, mellan den 23 juli och den 23 augusti. Folk har länge lagt vikt vid tidpunkten och brytt sig mindre om själva väderleken. Men i dag vet vi att ett högtryck i juni kan ställa till det minst lika mycket.
För det är när luften blir varm och fuktig som bakterierna trivs bättre än någonsin och maten förstörs lättare. Tack vare kylskåpet påverkas vi inte lika mycket längre, men det finns tillfällen då det är värt att vara extra försiktig.

Annons

Visst är det värmen som ställer till det på många sätt, men inte bara på grund av det bakterievänliga klimatet. De sköna sommartemperaturerna gör också att vi har en lite annan livsstil. Vi tillbringar dagar på stranden, i sommarstugan eller i båten och vi äter utomhus, och grillar gör vi mer än gärna!

När vi lever under lite enklare förhållanden finns det ofta inte samma möjligheter att tvätta händerna. När vi är ute i det gröna är vi inte heller lika försiktiga med hur vi hanterar, förvarar eller tillagar maten. Ett marinerat grillspett som inte har fått ligga tillräckligt länge på engångsgrillen äts med händerna, som kanske inte har blivit tvättade på hela dagen. Vips så har smittovägarna mångdubblats!

Så undviker du matförgiftning

På picknicken: Använd frysklampar i kylväskan. Var extra försiktig med känsliga matvaror som kött och fågel. Om det går, undvik mat som du äter med händerna. Handsprit är bra att ha med sig men ger inte samma effekt som en handtvätt.

Hemma: Sänk temperaturen på kylskåpet någon grad. Disktrasan är en riktig bakteriehärd, byt ut den ofta eller tvätta dem i hett
vatten. Tvätta händerna före matlagning och låt inte maten stå framme längre än nödvändigt. Undvik bufféer som har stått framme!

I sommarstugan eller på båten: Finns det dåligt med kylmöjligheter, köp konserver! Hårdost och salami är inte lika känsliga som andra kylvaror, liksom frukt, grönsaker och bröd. Men om du ska laga en god sallad, undvik allt som tillreds med händerna, till exempel kokta skalade ägg eller räkor som du själv skalar.

Text: Maria Strömqvist Illustration: Lars Andersson

Läs mer

Så slipper du bananflugornaLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...