Annons

Annons

7 myter om solning!

Funkar solkräm? Kan man grunda i solarium? Här slår Allers doktor Christina Ledin 
hål på myterna om solning och ger 
dig goda råd för en dag i solen.

Mejla
Dela (18)
Pinna

sola-sakert-doktorns-tips

Parasoll hjälper dig att sola säkert.

Så solar du säkert – doktorns bästa tips:

1.Solkräm efter badet!

”Vattenfasta solkrämer är bara ett försäljningsknep – solens strålar når inte ner under ytan! Och krämen håller ändå inte för bad, man måste ändå smörja in sig efter ett dopp igen!”

Annons

Doktor Christina svarar:
Solstrålning under vattenytan är knappast ett problem men du behöver smörja in dig igen efter badet. Att krämen är vattenfast betyder inte att den finns kvar i tillräcklig mängd när du badat och torkat dig.
En vattenfast kräm kan ge ett mer varaktigt skydd eftersom den inte lika lätt rinner av om man svettas. Men du behöver ändå smörja in dig flera gånger om dagen.

Gilla Allers på Facebook
sola-sakert-doktorns-tips

När du badat behöver du smörja in dig med solkräm på nytt!

2.Solkräm 
hela dagen!

”Dagens solkrämer håller så hög kvalitet att det räcker att du smörjer in dig en gång på morgonen – det håller hela dagen!”

Doktor Christina svarar:
Du behöver smörja in dig flera gånger om dagen med rikligt med solkräm. Men glöm inte att kläder är det bästa solskyddet!

sola-sakert-doktorns-tips

Solglasögon och solhatt – utmärkta skydd i solen!

3. Skydda ögonen i solen!

”Molniga dagar kan man skippa solglasögon! 
Ingen direkt sol – ingen fara för ögonen!”

Doktor Christina svarar:
UV-strålning ökar risken för skador på gula fläcken och för gråstarr. Särskilt om man är utsatt för reflektion av solstrålarna från vatten (eller snö) är det viktigt att skydda ögonen för att minska risken. Köp solglasögon som är CE-märkta, det skyddar mot UV-ljus. Och välj gärna polariserande glas om du vistas mycket vid vatten eller är ljuskänslig, bland annat för att slippa bländande reflexer.
Be personal hos optiker hjälpa dig välja glasögon som ger rätt skydd!

4. Att grunda är 
ingen bra idé!

”Solarier avger endast UVA-strålning och den är inte farlig för huden. Det kan tvärtom vara bra att grunda inför sommar och sol genom att ligga i ett solarium ett par gånger!

Doktor Christina svarar:
UVA-strålning gör att huden åldras och risken för hudcancer ökas. Förutom att öka risken för cancer gör solariesolning att du tidigare i livet får rynkor. Det finns inga medicinska fördelar med att sola i solarium.

5. Små soldoser 
räcker långt!

”D-vitamin är livsviktigt och vi får det från solen! Därför är det nyttigare att vara ute i solen än att hålla sig i skuggan.”

Doktor Christina svarar:
D-vitamin bildas i huden när vi är i solen men vi behöver mycket små ”soldoser” för att det här ska fungera. Det är bara människor som inte alls får något solljus på huden som råkar ut för D-vitaminbrist av det här skälet – personer som aldrig är utomhus eller har helt täckande klädsel och också täcker ansiktet utomhus.

sola-sakert-doktorns-tips

Solbränna skyddar inte – tvärtom. Se till att skydda dig i solen!

 6. Solbränna gör 
dig inte immun!

”Har man bränt sig en gång 
blir huden som immun – efter 
det tål man att vara längre stunder 
i solen än innan.”

Doktor Christina svarar:
Ju fler gånger och ju tidigare i livet 
du bränner dig desto mer ökar 
risken för solskador 
och hudcancer.

7. Håll koll på nya fläckar

”Man behöver en hel livstid på sig för att utveckla malignt melanom, så det är inte lönt att uppsöka läkare med några fläckar eller märken förrän man är minst 60 år!”

Doktor Christina svarar:
Tyvärr ser vi malignt melanom i allt tidigare åldrar. Sällan före puberteten dock. Ta kontakt med din vårdcentral om du oroar dig över nytillkomna fläckar eller märken.

Text: Christina Ledin  Bild: IBL

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...