Annons

Annons

Sofia Ledarp: Jag vill ge min son den trygghet som jag själv saknade

Sofia Ledarp har spelat otaliga teater-, film- och tv-roller, nu senast i tittarsuccén Fröken Frimans krig i SVT. Tack vare skådespeleriet har hon vågat möta känslokaoset från barndomen och komma ut starkare på andra sidan – ofta med en tv-succé som grädde på moset!


sofia-ledarp

Sofia Ledarp: Pappa var motsägelsefull och lynning

När vi träffar Sofia Ledarp en eftermiddag har hon varit uppe ända sedan klockan ett på natten för att spela in scener till tredje säsongen av tv-serien Fröken Frimans krig. Efter en hektisk vår och försommar, då hon även agerat rollen som Elisabet Dohna i Gösta Berlings saga på Stadsteatern i Stockholm, är den 41-åriga skådespelerskan aktuell med den romantiska komedin Glada hälsningar från Missångerträsk på bio.

Annons

Den handlar om singeltjejen Nadja (spelad av Martina Haag) som tänker skaffa barn till varje pris. Hon är beredd att göra nästan vad som helst för att få adoptera. När adoptionsreglerna plötsligt ändras har Nadja bara 30 dagar på sig att hitta någon att gifta sig med för att kvalificera sig som mamma. I storstaden där hon bor är det hopplöst att hitta en kille som vill ställa upp på så kort varsel, men det kanske går i Norrland? Därför sticker hon upp till sin syster, som bor där och har bildat familj.

Läs också: Min älskade begav sig ut i skogen för att dö

– Min rollfigur Katti är bästa väninnan som man haft ända sedan skolan. Hon är själv gift och har barn. Katti stöttar alltid och ger en massa goda råd när Nadja mår dåligt över att den biologiska klockan tickat på så fort, berättar Sofia, som tyckte det var fantastiskt att jobba med Martina Haag och hennes sprudlande energi.

För egen del hann Sofia fylla 35 år innan sonen Loui föddes och på slutet kände hon lite stress.

– Karriären rullade på i hög fart och tiden sprang iväg. Det fanns liksom ingen tid till att bli mamma, tyckte jag. Men så är det alltid i den här branschen och därför får man helt enkelt ta sig tiden som behövs. Livet är viktigare.

Vill bli mamma igen

Sonens pappa heter Erik Molberg Hansen. De träffades under inspelningen av Den man älskar (som hon fick en Guldbagge för). Erik var fotografen som fångade henne i linsen och förevigade Sofia på film.

Men de är inte tillsammans längre. Danske Erik bor numera i Köpenhamn och Sofia är tillsammans med Tobias, före detta dansare och snart färdigomskolad arkitekt.

– Jag är väldigt glad över att vi träffades. Jag tror att man möter människor av en anledning, det är menat att man ska ge varandra något.

Tobias har två barn sedan tidigare och de bor varannan vecka i Sofias och Tobias lägenhet i Gamla stan.

– Även om jag nu har passerat 40 år skulle jag gärna vilja ha fler barn. Det vore fantastiskt att få ett tillsammans med min sambo. Vi får se hur det blir, ler hon.

Guldbaggegalan på Cirkus 2007 där Sofia Ledarp fick ta emot en bagge för bästa kvinnliga huvudroll Bild: Karin Törnblom / IBL

Guldbaggegalan på Cirkus 2007 där Sofia Ledarp fick ta emot en bagge för bästa kvinnliga huvudroll Bild: Karin Törnblom / IBL

Sofia jobbar mycket med att bygga självförtroende och självrespekt för Loui. Att han ska känna sig trygg i uppväxten och ta med sig det till vuxenlivet. Just sådant hon själv saknade efter sin uppväxt.

Hennes grekiske far Notti, som han kallades, kom till Sverige med den stora arbetskraftsinvandringsvågen på 1960-talet. Han arbetade sig upp inom restaurangbranschen, från diskare till hovmästare på den legendariska nattklubben Alexandra. Men faderskapet och familjelivet passade inte lika bra för honom. Föräldrarna separerade och Sofia tvingades flytta mellan mamma i Fruängen och pappa i Norsborg.

Läs också: Se Jill Johnsons hyllning till exets före detta fru i Så mycket bättre

– Mamma och jag stod varandra väldigt nära, men man kan ändå säga att jag var pappas flicka. Precis som många andra barn sökte jag den förälder som inte var närvarande. Mitt fokus låg hela tiden på pappa.

Lynning och motsägelsefull pappa

Han jobbade natt och Sofia sov ofta på nattklubben Alexandras skinnsoffor. Han hade, vad hon kände till, inget missbruk, men var enormt lynnig och motsägelsefull.

Humöret kunde svänga väldigt fort. Han kunde bli vansinnigt arg och samtidigt ha en massa humor. Sofia fick trippa på tå och försöka känna av läget. Risken fanns alltid att få en rejäl utskällning eller bli hotad med stryk. Han var väldigt manipulativ.

En del dagar fick hon inte lämna lägenheten, utan bara leka på balkongen. När Sofia blev tonåring hanterade pappan sitt kontrollbehov genom att stänga in henne på toaletten om de hamnade i bråk.

Läs också: Mammas samlarmani förstörde min barndom

– Under många år förstod jag inte hur störd vår situation var och när jag insåg det försökte jag i stället skydda pappa. Så jag berättade inte något för någon annan. Jag tappade självkänslan totalt och var bara till för alla andra.

Sofia flyttade hem till sin mamma, som träffat en man från Lidingö, och började gymnasiet där.

– Jag var uppvuxen i förorten och tänkte att jag kommer ju aldrig passa in där, det borde ju vem som helst fatta. Men, trots att det gick mycket bättre än väntat med de nya klasskompisarna, fortsatte jag att ”kameleonta” mig och vara andra till lags. Jag saknade självförtroende fullständigt.

Blev bättre med terapi

Det stora uppvaknandet kom när Sofia flyttade till Luleå för att plugga på Teaterhögskolan 1996. Teaterläraren såg hur dåligt hon mådde. Allt under uppväxten hos pappa som hon tryckt undan kom fram igen.

Sofia tog hjälp genom att gå i terapi och så började hon sakta må bättre. Teatern, att få stå på scenen, gjorde att självförtroendet långsamt kom tillbaka.

Under många år har hon arbetat vid Stockholms stadsteater och Dramaten, samt spelat in filmer som Varannan vecka, Millennium-serien och Hinsehäxan; hon har spelat i tv-serier som Oskyldigt dömd, Guds tre flickor, Kommissarien och havet och Fröken Frimans krig.

Maria Kulle, Sofia Ledarp, Sissela Kyle, Lena T Hansson, Frida Hallgren medverkar alla i tv-serien "Fröken Frimans krig". Bild: WENNMAN MAGNUS / Aftonbladet / IBL Bildbyrå

Maria Kulle, Sofia Ledarp, Sissela Kyle, Lena T Hansson, Frida Hallgren medverkar alla i tv-serien ”Fröken Frimans krig”. Bild: Magnus Wennman / Aftonbladet / IBL Bildbyrå

För fem år sedan dog Sofias far. Det var under en period då hon försökte distansera sig från honom. Bara tre dagar före premiären av uppsättningen Trettondagsafton på Stadsteatern, där Sofia skulle agera huvudrollen, kom polisen hem till henne mitt i natten.

– Jag trodde att jag sov och drömde att jag var med i en Beck-film. Louis pappa hade öppnat när de knackade på och när jag kvicknade till började jag snabbt fundera över vad de skulle förmedla. Jag var jättetrött på pappa då och svarade knappt när han ringde mig på telefonen, men jag älskade honom, så det var förstås fruktansvärt.

Utbildade sig till terapeut

Efter hans bortgång bestämde sig Sofia för att utbilda sig till terapeut. Studierna har skett parallellt med karriären och nu är hon klar.

– Jag har haft det väldigt intensivt och tagit tjänstledigt från teatern i höst. Då kanske finns möjlighet att använda mina nya kunskaper. Och jag har ju mycket erfarenhet för egen del, har jobbat hårt med mig själv genom åren. Nu har jag stor nytta av det, både i livet och i jobbet.

Hon kunde också råkat riktigt illa ut själv för några år sedan, då en man förföljde henne hemma i Stockholm. Först från tunnelbanan till spårvagnen och därefter när hon var på väg att gå hemåt.

Läs också: Hästarna räddade mig från ångesten

– Det var otroligt otäckt och läskigt. Trots att jag blev helt paralyserad lyckades jag på något sätt skriva ner ett signalment. Efter att ha fintat bort honom ringde jag till polisen och de hade en efterlysning på en man som såg ut precis så. Givetvis har jag tänkt en hel del på det efteråt, vad som kunde ha hänt.

– Ungefär mellan 5 och 35 år någonstans. Jag tränar flera gånger varje vecka, framför allt olika former av dans, men också mycket yoga. Jag älskar att röra på mig!

Någon förfrågan om att ställa upp i Let’s dance har inte kommit ännu. Men det skulle kanske kunna vara intressant, beroende på tidpunkten.

– Fast frågan är hur jag skulle klara nervpressen med tävlingsbiten. Jag skulle ha så sjukt höga krav på mig själv, säger hon.

Tills vidare får Sofia nöja sig med att karriären som skådespelare går som en dans.

Text: Joakim Löwing
Bild: Peter Ericsson

Läs också

Sofia Ledarp om barndomen: Mitt liv var en fasad

Sofia Ledarp

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...