Annons

Annons

Elinn: Social fobi gav mig stark ångest

Tänk dig att känna 
obehag av att handla 
i affären, få hjärtklappning av att prata på ett föräldramöte eller bli 
kallsvettig av att stiga 
in på en restaurang. 
Så var tillvaron för 
Elinn i många år. 
Tills hon deltog i en 
terapikurs på nätet.


social-fobi-sjalvhjalp

Elinn har hittat boten mot sin sociala fobi.

Självhjälp på nätet botade min sociala fobi

De flesta uppfattade Elinn som en social person som gärna stod i centrum. Hon var duktig på att dölja sina panikkänslor. Ibland var de så starka att hon fick äta betablockerare för att lugna hjärtat och klara vissa arbetsuppgifter. Det föreföll otroligt att nio veckors internetterapi skulle kunna ändra på det …

Annons

Elinn Bolonassos är producent på Ögonblicksteatern i Umeå. Ett jobb där hon ofta behöver företräda teatern utåt, presentera verksamheten och kontakta nya människor.

Gilla Allers på Facebook

– Det har varit ett problem att jag haft jättesvårt att prata inför folk. Ofta fick någon av mina kollegor göra sådant. De gånger jag var tvungen kändes det nästan som att jag skulle dö, så stark var ångesten.

Hjärtklappning och kallsvett

Vad hon fruktade vet hon egentligen inte. Det var negativa tankar som styrde – att alla skulle se henne som oduglig. Det triggade igång hjärtklappning och kallsvett.

– Det är inte förnuftet som talar, det är något slags rädsla för att göra bort sig. Jag var så panikslagen att jag inte kunde tänka en redig tanke. Jag är lite kontrollmänniska, det kan nog ha betydelse, säger Elinn.

Marias dotter har lärt sig leva med sin sociala fobi

Social fobi påverkade vardagen

Hennes sociala fobi började någon gång under ungdomsåren och påverkade livet på olika områden. Elinn kände obehag för att gå in i affärer och handla. Hon kunde inte tänka sig att fråga om det var något hon letade efter. Det var jobbigt att ringa okända. Och skulle hon träffa någon på ett 
kafé eller en restaurang ville hon att de skulle mötas utanför.

– Jag tyckte att det var obehagligt att gå in ensam. Där fanns ju andra människor, inte bara den jag skulle träffa. Det var som att varenda blick och min någon annan gjorde gällde mig och hur misslyckad jag var.

Även som vuxen undvek hon helst att dra till sig uppmärksamhet i onödan. Var det något riktigt viktigt fick hon ta sats och förbereda sig mentalt, till exempel för att ta till orda på föräldramöten i barnens skola.

Så påverkas din hälsa av sociala medier

Läste om internetterapi

Under årens lopp har hon ibland tänkt att hon borde göra något åt sin sociala ångest, eftersom den försvårade livet. Men det var enklare att låta bli.
– Den var som en del av min personlighet. Jag trodde inte på allvar att jag kunde bli fri från problemet eftersom jag levt med det i många år. Men när jag läste på Facebook om internetbehandlingen tänkte jag att den var värd att testa.

När Elinn hade bestämt sig för att delta berättade hon på jobbet och för andra i omgivningen, för att hon inte skulle kunna backa ur.

Elinn fick träna på att gå in i affärer, tappa saker i folksamlingar, fråga obekanta om något, och hålla korta presentationer. Hon fick lära sig att hantera de negativa tankarna, känslan att alla tittade på henne och tyckte att hon var misslyckad.

– Nu är det lätt att inse hur tokiga de tankarna var. De flesta har annat att tänka på än mina dåliga sidor.

Psykiatrin har räddat mitt liv flera gånger om

Fortsatte jobba med fobin

Efter att behandlingen avslutades har Elinn fortsatt jobba med sin fobi. Nyligen klarade hon av en utmaning som hade varit fullständigt otänkbar för ett år sedan.

– Jag höll en föreläsning för 100 personer. Jag var jättenervös, det var skitjobbigt. Men jag dog inte, var inte ens döende. Det var mer skräckblandad förtjusning, säger hon med ett skratt. Efter-
åt var jag väldigt stolt över mig själv!

Text: Lilian Ottosson
Bild: Samuel PetterssonLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...