Annons

Snövita dagar med Frost – vill du inte ut och leka?

Vi är inte bortskämda med vacker snö där jag bor i Skåne. Den kan se fin ut när den faller men smälter gärna mot marken så fort den landar.

Mejla
Dela (4)
Pinna

Illustration: Victoria Plantin

Det är precis som när man var barn, ja kanske även vuxen, och sträckte ut tungan för att fånga och smaka på snöflingor. Lika snabbt är de borta, mer förgängliga än en sugkaramell.

Det är inte tillräckligt kallt ute för att de ska kunna bilda en fin, ljus matta på marken.

Annons

Som barn brukade jag också försöka fånga dem med handen. Jag ville titta på dem ordentligt och se deras fina mönster och olikheter.
Jag hade hört att ingen var den andra lik. Jag undrade om det kunde stämma. Kunde det verkligen finnas så många olika konstellationer?
Handen var lika varm som tungan så det gick inte bättre.
Om man behöll vantarna på när man fångade flingorna kunde man få en liten skymt av det vackra. Då smälte de inte lika fort.
Om jag försöker mig på det nu kommer det ändå inte att gå. För jag har kommit i en ålder då jag inte längre ser lika bra på nära håll … Sonen passade att ”bygga” en liten snögubbe när det kom några små snöflingor därhemma häromdagen.
Han sprang väl i det närmaste ut barfota på terrassen för att passa på medan snön fortfarande var kvar. Han skrapade lite snö från vårt stora bord som står kvar hela vintern.
Det räckte till att göra en liten snöfarbror eller -tant på ett par decimeter och som ändå lyckades hålla sig upprätt på bordet ett par dagar. Sedan kom regnet.
Den var så söt, lite som snögubben Olof i filmen Frost.
Jag fick lära mig mer om vad frost och snö kan innebära när jag flyttade till Falköping under några år som ung.
Det är inte långt upp i Sverige men stor skillnad ändå mot vad jag var van vid från Skåne.

Gilla Allers på Facebook

Jag upplevde att det var kallare och mer snö i Falköping än i de omkringliggande orterna trots varma människor.
När jag körde landsvägen bort från stan försvann frosten från grenarna ju längre bort jag kom.
Och när jag på hemvägen såg grenarna bli vitare visste jag att jag snart var hemma. Jag tror att det har med höjden att göra.
Här lärde jag mig att inte vara rädd när jag kör på vägar med snö. Även om jag var en försiktig förare.
Det är en känsla som sitter i och jag känner större oro för den osynliga ishalkan.
Det var här jag först la en snöskyffel i bagaget och fick höra att om det lät när jag gick på snön var det en viss temperatur ute. Jag tror att det var minst åtta minusgrader – det har jag sagt till våra barn.
Det är häftigt att kunna lyssna och lita på naturen på det viset.
Knak, knak lät det när jag trampade fram genom snön till min lokalredaktion utanför stan. I Floby var jag ensam och kung. Det var mitt snörike och mitt slott!

När mamma och pappa skulle komma och hälsa på insåg de inte vad det innebar när jag sa: ta på er ordentligt för det snöar och är kallt. Jag tror att de tänkte ”hur farligt kan det vara”.
Mamma frös kanske lite utan ordentliga överdragsbyxor och med bara tunna nylonstrumpor under byxorna. Men det gick bra.
Tur att de inte kom när det var värsta snöstormen. Jag hade viss vana vid snön men hade aldrig upplevt de mängder som kom den gången.
Bilarna kunde inte köra i stan och militären fick ta fram sina bandvagnar och köra ut på landsvägarna och rädda folk som fastnat.
Inne i stan hade man plogat upp en mindre cykelväg på de annars breda bilgatorna. Det var enda vägen att ta sig fram – till fots.
Stämningen var sådan att jag hälsade på okända och det fanns en gemenskap mellan oss som vågat och kunnat ta oss ut.
Det påminner lite om min lek med barbiedockorna som barn. Den hette Vargavinter.
Jag tog på dockorna alla kläder de hade för att de skulle vara varma. Sen gick de iväg på sin långa färd mot det okända. Det var tufft men de kom fram till slut!
Visst kan det vara besvärligt men det är ändå härligt med snö. Jag känner för att ropa:
Do you want to build a snowman? Vill du inte ut och leka?

 

Text: Christel Skeppås

Christel är Allers kåsör.

Läs alla hennes kåserier här!

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...