Annons

Ny studie: Barn blir smartare av att bo på landet

Att växa upp i en lantlig miljö är positivt för barns hjärnor. Ju mer grönska, desto bättre för den kognitiva utvecklingen, visar en ny spansk studie.

Mejla
Dela (88)
Pinna

De barnen lyckas bättre inom språk som matematik

En stor ny studie utförd i Spanien visar att barns kognitiva utveckling gynnas av att barnen växer upp nära natur och grönska. De som tillbringar barndomen med att klättra i träd och leka på gräs utvecklar sina hjärnor mer än de som sitter inne framför en datorskärm eller leker i en stadsmiljö.

Annons

Studien har följt 1 500 barn från att de var nyfödda och upp till 10 års ålder. De har då kunnat se att ju mer grönska barnen omgivits av under uppväxten, desto bättre har det varit för barnens hjärnor. Barnen på landet har visat sig ha lättare än andra barn att koncentrera sig och de är också mer uppmärksamma på sin omgivning.

Bygger på tidigare studier

Den nya studien bygger vidare på tidigare upptäckter kring hur barn gynnas av lantliga miljöer.

En tidigare spansk studie har visat att barns hjärnor mår bättre av att barnen slipper andas in avgaser – och en amerikansk studie har tidigare slagit fast att skolbarn som lever i grönskande omgivningar lyckas bättre inom såväl språk som matematik.

Enligt de spanska forskarna visar den nya studien på vikten av grönområden även i städer för att främja barns hälsa och hjärnutveckling.

 

Källor: Sveriges Radio, Psmag.com

Foto: IBL

Artikeln publicerades först på Femina.

 

Missa inte: 9 likheter mellan småbarn och en riktigt dålig chef

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...