Annons

Smarta övergångsstället ska få bilister att minska farten

På Island har ett till synes tredimensionellt övergångsställe skapat rubriker världen över. Det innovativa experimentet ska få bilförare att sänka hastigheten och minska antalet trafikolyckor.

Mejla
Dela (88)
Pinna

De vita strecken hänger som block i luften

I det lilla fiskesamhället Ísafjörður  på nordvästra Island, har man nyligen tagit ett nytt grepp på problemet med bilister som bryter mot hastighetsbegränsningarna. I centrum har man låtit måla ett övergångsställe som är en riktig synvilla – det ser ut som om de vita strecken hänger som block i luften.

Annons

Dessutom ser det ut som om fotgängarna går i luften när de korsar gatan.

I själva verket är övergångsstället precis lika platt som vanliga övergångsställen, men visst blir man lurad att tro att det verkligen är tredimensionellt?

Bild: Vegamálun GÍH

Bild: Vegamálun GÍH

Bild: Vegamálun GÍH

”Få bilförare att haja till”

Syftet med den snillrika innovationen är att få bilförare att haja till och sänka farten, säger Gauti Ívar Halldórsson på företaget Vegamálun som står bakom målningen till tidningen Vísir.

– Ett övergångsställe som det här får det att se ut som om något blockerar vägen, säger han.

Bild: Vegamálun GÍH

Bild: Vegamálun GÍH

Idén bakom övergångsstället kommer ursprungligen från New Dehli i Indien, skriver Iceland Review. Liknande övergångsställen finns även i exempelvis Sydafrika, Kina och Kirgizistan, enligt tidningen The Sun.

Iceland Review skriver att målningen i Ísafjörður kom på plats efter bara någon vecka, eftersom den isländska transportstyrelsen och polismyndigheten var snabba med att godkänna företagets förfrågan.

Här kan du se hur övergångsstället ser ut:

Artikeln publicerades först på Allas.se.

 

Missa inte: Trafikexperten: Kvinnor är bättre än män på att köra bil

kvinnor kör bättre än män


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...