Annons

Annons

Smarta människor lägger sig i tid!

Har du blivit kallad tråkig bara för att du går och lägger dig tidigt? Här har du 7 svar på sådana enfaldiga påståenden.

Mejla
Dela (1.1k)
Pinna

sova

1. Du blir trevligare

Det är ingen tillfällighet att vi ofta frågar folk som beter sig tjurigt om de är trötta – det är nämligen vetenskapligt belagt att vi har lättare att tappa humöret när vi är trötta. Och det gynnas ingen av. Går vi långa perioder med för dålig sömn kan vi till och med drabbas av ångest och depression.

Annons

Läs också: Så blir du piggare och gladare

2. Din chef kommer gilla dig

Bara för att du sitter där vid skrivbordet betyder det inte att du faktiskt är DÄR, fullt ut åtminstone. Studier har uppskattat att anställda som sover dåligt kostar sina arbetsgivare ungefär 11,3 arbetsdagar varje år i minskad produktivitet.

3. Din hälsa blir bättre

Sömnbrist har länkats samman med allt från hjärtproblem, övervikt, högt blodtryck, stroke och diabetes. Antikropparna reduceras, vilket innebär försvagat immunförsvar. Forskning tyder också på att du lever kortare om du inte sover ordentligt.

Gilla Allers på Facebook

Läs också: 10 gratis hälsoappar

4. Du blir inte lika lättstressad

Stress är alltid tråkigt, men det är ännu tråkigare om du inte har sovit ordentligt. Då orkar du inte mentalt hantera stressiga situationer, som du annars hade kunnat förbise.

5. Du orsakar inte olyckor på jobbet

På Harvards universitet i USA har forskare räknat ut att sömnsvårigheter leder till 274 000 arbetsplatsolyckor och misstag varje år i landet, vilket beräknas kosta 31,1 miljarder dollar (254 miljarder kronor). Totalt kunde 23,7 procent av alla kostnader för olyckor och misstag relateras till sömnbrist.

Läs också: 10 tips för god sömn

6. Du jobbar inte i onödan

Alla har nog försökt konststycket att göra något jobb sent på kvällen, och insett att det är bäst att avsluta efter att ha läst samma sida 17 gånger utan att förstå. Det beror helt enkelt på att trötthet påverkar din förmåga att fokusera och behandla saker i ditt så kallade arbetsminne.

7. Du har bättre omdöme

Det är inte bara alkohol som får dig att fatta dåliga beslut, även trötthet gör det. Dålig kombination, med andra ord. En studie visade att deltagare som var trötta hade mycket svårare att fatta beslut i moraliska dilemman än de som var utvilade.

Text: Joel Linde, cafe.se
Källa: Psychology today
Bild: Shutterstock

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...