Annons

Annons

Smärta i handleden – vanliga orsaker

Att lida av smärta i handleden är vanligt och kan bero på en rad olika saker. Läs om fyra vanliga orsaker och få övningar som hjälper dig bli fri från smärtan.

Mejla
Dela (0)
Pinna

 

musarm

Musarm

När man arbetar med datormusen håller man handen i ett onaturligt läge och gör många små upprepade rörelser. Det kan leda till att muskler, ledband, senor och ibland nerver blir överbelastade och att man kan få smärta i handleden, så kallad musarm. Man kan få värk i handleden, men även i axeln, armbågen och underarmen. Andra vanliga symtom är stelhet, stickningar och en pulserande känsla av smärta i handleden. Genom att lära sig att använda kortkommandon i stället för mus, att byta mushand eller att använda pekskärm kan förbättringar uppnås. Ibland behövs sjukgymnastik. Oftast blir man helt bra men besvären kan sitta i mer än ett halvår.

Annons
Gilla Allers på Facebook

tennisarmbåge

Tennisarmbåge

Den som har tennisarmbåge känner smärta i handleden, längs underarmens ovansida när handleden böjs bakåt och uppåt. Smärtan strålar ut från armbågens utsida, oftast ner mot handleden, men ibland även upp mot överarmen. Problemet är vanligast efter 40 och beror på en rörelse/belastning som du inte är van vid. Man kan också drabbas av ett försvagat handgrepp. Vila och inflammationsdämpande medicin brukar hjälpa de flesta mot denna typ av smärta i handleden, annars finns också möjlighet att behandla med exempelvis kortisonspruta eller stötvågsbehandling.

tumartros

Tumartros

När brosket slits ner snabbare än det byggs upp kan man få besvär med artros och smärta i handleden. Artros i tummens basled kallas för tumartros. Det är en förslitning i basleden och leder ofta till värk och en kraftnedsättning i pincettgreppet mellan tumme och pekfinger. Tumbasartros drabbar oftast kvinnor över 55 år. Stödbandage och inflammationsdämpande mediciner kan lindra besvären med smärta i handleden, annars finns också möjlighet att operera in en protes eller att stel-operera tummen.

Senskideinflammation/triggertumme

Inflammation i senan och senskidan är en vanlig åkomma som ofta förekommer med stigande ålder. Oftast handlar det om att man överbelastat senorna runt handleden, vanligtvis genom monotont arbete. När senskideinflammation drabbar tummens böjsena och ger smärta på djupet i handflatan på tumsidan kallas det triggertumme. Inflammationen går oftast över med hjälp av en kortisoninjektion. Operation kan behövas i besvärande fall.

Källor: Akademiska sjukhuset, 1177.se m fl.

Text: Birgitta Lindvall Wiik
Bild: Shutterstock

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...