Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaSmarta budgettips – mycket trädgård för lite pengar

Med våra smarta budgettips kan du få pengar över till att köpa den där underbara rosen du längtar efter. Tio tips som ger dig mycket trädgård för pengarna.


Pluggplanta Till vänster mangold Till höger basilika

1. Smått i stället för stort. Pluggplantor är billigare än stora växter. Fröer är billigare än pluggplantor. Unga träd och buskar är ofta särskilt prisvärda eftersom de är så mycket billigare, har lång livslängd och växer till sig rejält.

Växtloppis

Annons

2. Överskott. Odla mer än du behöver, sälj och tjäna en slant. På våren brukar det dyka upp växtloppisar lite varstans. Kolla med din lokala trädgårdsförening och ta tillfället att sälja ditt överskott.

Luktärter klättrar på armeringsnät på Evas koloni

3. Billiga, hållbara växtstöd. Rutverk av armeringsjärn är vackert som rumsskapande växtstöd, och betydligt billigare än färdiga spaljéer.

Toaruller blir utmärkta såkrukor

4. Så i toarullar. Ställ dem på ett fat eller dylikt med kant. Plantera sedan ut den unga plantan tillsammans med rullen. Den multnar så småningom i jorden.

5. Äggkartonger är användbara. Förgro potatisar i dem, eller lägg remsor i komposten för att skapa luftfickor och balansera med det våtare, gröna kompostmaterialet.

Krukor av tidningspapper

6. Gör såkrukor av tidningspapper. Det finns färdiga formande träverktyg, men det går också bra att rulla runt en flaska eller burk (fukta eventuellt papperet lätt först) och trycka till botten med handen.

Konservburka

7. Udda gratiskrukor. Konservburkar från storkök och restauranger är fina att plantera i. Gör hål i botten så överskottsvatten kan rinna ut.

Nasselvatten

8. Naturlig och billig gödsling! Fyll en hink med nässlor och slå på vatten, låt stå ett par veckor. Späd sörjan med nio delar vatten och använd som gödselvatten.

Fröpåsar

9. Gå samman i en köpgrupp. Köp fröer tillsammans med andra och dela på innehållet. Står det att fröerna räcker till 5 meter så gör de det! Dela på fraktkostnader för större grejer, köp hela släplass med jord eller största rullen med täckduk tillsammans – det blir billigare (och säkert roligare också, med gemensamma projekt och planer). Gemensamma inköp kan dessutom ”skydda” mot något förhastade spontaninköp.

10. Prata med folk! Lär känna dina grannar och ta del av deras erfarenheter av vad som fungerar i området. Be om sticklingar och fröer när du besöker bekanta, visningsträdgårdar och parker. Ordna en plantbytardag!

Fler bra budgettips

Gör egen lavendel: Tjäna pengar på att ta sticklingar
Föröka chili: Ta egna frön av chilin
Jätteverbenor – helt gratis: Rädda de självsådda pytteplantornaLäs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...