Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaSlipp barren! Följ våra råd

Mejla
Dela (0)
Pinna

grankvist

Mycket vatten och sval temperatur kan få granen att hålla längre.

Nyhuggen, välvattnad och svalt placerad. Det är drömtillståndet för en julgran.
För att din julgran ska hålla sig så länge som möjligt gäller detsamma som för alla växter – ju färskare desto bättre. Är granen huggen tidigare än mitten av november ska du inte köpa den. Dra med handen över grenarna för att förvissa dig om att barren känns spänstiga och sitter kvar. Titta noga så att även barren som sitter längst in inte är gula. Fråga också försäljaren när granen är huggen.Allra bäst är det naturligtvis att åka till ett ”självhuggeri”, då får du en pinfärsk gran med dig hem.

Annons

Såga av ett par centimeter av stammen, eller gör ett snitt, så kan den dricka vatten bättre. Men spetsa inte stammen, det är mellan bark och ved som vattnet sugs upp.
Ställ granen svalt några dagar, kanske i garaget, på verandan eller i uterummet. Granen behöver den här mellantemperaturen för att inte chockas av rumsvärmen, den kan ju dessutom vara nerfrusen. Låt granen stå i en hink med vatten så att den kan dricka direkt.
Undvik sedan att ställa den nära en värmekälla som element eller eldstad, annars kan du räkna med att få sopa upp barr ganska snart.

Rikligt med vatten är det viktigaste för att granen ska hålla sig fin: Låt den aldrig torka ut!
Satsa på en stor julgransfot som rymmer ordentligt med vatten. Vattna helst med rumstempererat vatten. Särskilt första dygnen dricker din gran mycket. De vanligaste granarna i svenska hem är rödgran (har det klassiska utseendet) som också är känsligare för uttorkning jämfört med ädelgranarna som många också väljer i dag.
Har du möjlighet att spreja granen med en vattenspruta så kommer den att älska det!

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...