Annons

Annons

2 par sommarskor som kan förstöra dina fötter

Under de kalla årstiderna är det lättare att vara snäll mot sina fötter, eftersom vi ofta väljer tjockare, stabilare skor. Men när värmen är här är det många som använder skor som i många fall kan vara skadliga för fötterna. Här är de två vanligaste orsakerna till fotproblem, och vad du kan göra för att undvika dem.


hogklackade-skor

1. Höga klackar

Klackskor räknas ofta som stabila eftersom de är hårda och har en stabil kappa bakom hälen. Men om klacken är för hög kan belastningen på framfoten bli skadlig i längden.

– Om du är instabil runt fotleden är det lätt att få skador. Till exempel ligamentskador, muskelbristningar och frakturer, säger fotspecialisten Ulf Sundberg till ELLE.

Annons

Välj i stället

Klackar är inte bara för syns skull. Faktum är att de flesta gynnas av att ha lite klack, på alla typer av skor.

– Det optimala för en genomsnittlig fot är en klack på ungefär 2,5 centimeter. Normalpersonen pronerar lite så om man lyfter hälen lite ger det en stabilitet.

converse-skor

2. Tunna sulor

Går du länge med tunna sulor är det lätt att få förhårdnader under fötterna. Det kan också leda till komplikationer som liktorn och hälsporre.

– Converse är en klassiker som ofta ger problem, säger Ulf Sundberg.

Välj i stället

För att undvika fotproblem rekommenderar Ulf vad han kallar för en stabil sko, alltså en sko med stabil hälkappa och som är vridstyv. Med det menas att den inte ska kunna vridas som en disktrasa. Mot den beskrivningen är det lätt att förstå varför klassiska Converse inte är de bästa för fötterna.

– Men alla sådana skor är inte dåliga, det beror lite på hur din fot ser ut också. Om du kan lägga i en egen sula kan det göra skon lite bättre också.

Text: Joel Linde, elle.se
Bild: Shutterstock

Läs mer

7 vanliga fotproblem

FötterLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...