Annons

Annons

Skillnaden mellan kol och briketter – och när du ska använda vad

Har du koll på när grillkol är det bästa alternativet och när du istället bör välja briketter? Vad är egentligen skillnaden? Vi ger dig svaren!


Det finns få dofter som är så associerade med sommar som grillat kött. För att få till den perfekta grillningen bör en kolgrill användas i största utsträckning, men frågan många ställer sig är om grillkol eller briketter är rätt alternativ. Det snabba och enkla svaret är att de båda är rätt, men för olika ändamål. Vi guidar dig till när du ska använda vad i grillen!

Grillkol 

Foto: IBL/Shutterstock

Annons

Vad är grillkol: Grillkol är gjort av trä och är det vanligaste alternativet att välja om man grillar med kolgrill.
Fördelar: Det går snabbt att få upp en hög temperatur och bra glöd vilket gör det fördelaktigt att grilla till exempel korv eller tunna filéer över grillkol. Rökutvecklingen är mindre än vid användning av briketter vilket gör att det är lättare att rengöra grillen efteråt.
Nackdelar: Eftersom grillkolen är i ojämn form är det svårt att veta hur mycket kol som bör användas eftersom värmen kan bli ojämn. Man bör också ha i åtanke att olika tillverkare gör grillkol av olika material vilket kan medföra oönskade tillsatser.

Briketter 

Vad är briketter: Briketter framställs av brunkol, torv, träkol eller stenkolsstybb och används för både grillning och rökning av kött. De formas oftast i ägg- eller tegelstensform för att göra det mer lätthanterligt.
Fördelar: Briketter har en jämnare och högre kvalité och formas dessutom i samma storlek. Det gör att de brinner länge och ger en jämn grillyta. För stora sällskap eller tillfällen då man grillar större köttbitar är briketter att föredra eftersom man behöver längre glödtid.
Nackdelar: Det tar lång tid att uppnå en hög temperatur så har du bråttom är briketter inte rätt val. De producerar dessutom stora mängder aska vilket gör att du får rengöra grillen mer än vid användning av grillkol.

Text: Thowe Wagner-Larsson, ellematochvin.se

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...