ANNONSSAMARBETE MED ATG

Skidklubben SK United skänker ljus till ungdomar i vintermörkret

SK United är skidklubben där barn och ungdomar, oavsett social bakgrund och ekonomi, får chans att åka skidor, umgås och ha det kul. Med pengar från ATGs Drömfond kan klubben köpa utrustning så de kan ta emot fler medlemmar.

Mejla
Dela (480)
Pinna

Att åka skidor är det roligaste som finns. I alla fall om du frågar Toya Westberg och de andra medlemmarna i SK United.

SK United i Stockholm.

SK United fick besök av hockeylegendaren Peter Forsberg.

SK United får 50 000 kronor från ATGs Drömfond

Toya är en av initiativtagarna till SK United, en idrottsförening i Stockholm som arbetar för att alla barn och ungdomar ska få möjlighet att lära sig åka skidor, oavsett vilken social bakgrund och ekonomi de har.

Medlemmarna får låna gratis utrustning och ute i Hammarbybackens snötäckta pist får de hjälp av Toya och andra erfarna skidåkare, exempelvis den forne världscupsåkaren Tobias Hellman, som hjälper till som instruktörer.

– Vi vill att alla som vill ska få en chans att uppleva den gemenskap och glädje det är att vara i en skidbacke och åka utför. Många upplever vintern som mörk, kall och trist, men med skidåkning blir det så mycket roligare.

Toya Westberg är en av initiativtagarna till SK United.

I somras fick klubben besök av Peter Forsberg. Han är ambassadör för ATGs Drömfond, en nyinstiftad fond som stöder föreningar som genom idrott bidrar till att främja psykisk och fysisk hälsa och motverka utanförskap.

– När vi fick höra talas om ATGs Drömfond skickade vi in en ansökan, och en tid senare ringde de tillbaka och berättade att vi var en av fyra föreningar som gått till final, berättar Toya stolt.

Peter Forsberg överlämnade en check på 50 000 kronor, en summa alla finalister får.

Peter Forsberg var även med på barmarksträning med SK United. Här bär han på Tobias Hellman som är en av eldsjälarna i SK United.

Som en extra bonus var Peter med när klubben hade barmarksträning. Det blev en riktigt uppskattad och minnesvärd aktivitet för alla som var med.

– Det var verkligen kul och inspirerande att se vilken härlig gemenskap de hade i sin föreningen, berättade Foppa efter träningspasset.

Missa inte: Kvällsfotbollen samlar unga från hela världen

För pengarna från ATGs Drömfond kunde klubben köpa in mer utrustning så fler får en chans att pröva åka skidor.

– Jag och Jenny Eidolf har båda ett förflutet som alpina skidåkare och har tävlat på elitnivå. Vi konstaterade hur mycket kul vi fått i livet tack vare skidåkningen. Men samtidigt kan vi konstatera att det blivit en allt dyrare sport att utöva, något som gör att färre får en möjlighet att få pröva den, säger Toya.

Det där ville väninnorna ändra på så de startade SK United, klubben där alla som vill får vara med, oavsett social bakgrund eller vilken ekonomi man har.

Toya och Jenny ringde runt till olika företag och bad dem skänka utrustning och snart kunde de börja sin verksamhet.

Toya tillsammans med 6-åriga Marson som åker i vuxenbacken för första gången.

I dag kommer barn och ungdomar från hela Stockholmsområdet till Hammarbybacken, en skidanläggning som skapats på ett av stadens sopberg.

– Platsen är perfekt. Man kan ta sig hit kommunalt vilket är bra eftersom det inte är alla som kan ordna skjuts, säger Toya.

Missa inte: Så fick Amanda tillbaka styrkan och självförtroendet

Många av ungdomarna som kommer dit har aldrig stått på ett par skidor tidigare.

– Det blir så klart mycket skratt i början. Men alla hjälps åt och stöttar varandra, och de flesta ta sig faktiskt ner för backen av egen maskin redan första dagen, med ett stort leende på läpparna.

Peter Forsberg är ambassadör för ATGs Drömfond och var med en dag och tränade med medlemmarna i SK United.

Nu älskar familjen Xibri snö och skidåkning

Snö är gratis men att åka skidor på den är dyrt. Så säger Anila Xibri, en förälder som gick med i SK United för att hennes barn skulle få pröva åka skidor.

–För två år sedan kom barnen hem från fritidsgården, i Bagarmossen där vi bor. De berättade att SK United varit där och berättat att man kunde få pröva att åka skidor, helt gratis.

–Ingen i familjen har åkt skidor tidigare men det lät så kul så vi åkte dit, och det var jättekul.

Familjen Xibri följde med SK United till Romme i Dalarna där de åkte skidor.

Anila berättar att hon och barnen, Alina 15 år, tvillingarna Maximilian och Alexander, 14 år, och Marsom, 6 år, varit med två år i föreningen och missar inte ett tillfälle att få knäppa på sig pjäxor och skidor.

– Det är en härlig gemenskap och alla har jättekul och stöttar varandra.

– Höjdpunkten var när klubben åkte tillsammans till Romme i Dalarna och åkte skidor i fjällen.

 

Bild: RYNO QUANTZ, ATG och PRIVAT

 

ATGs Drömfond

ATGs Drömfond är plattformen som samlar alla ATGs engagemang och sponsorskap.

Sedan starten för över 40 år sedan har ATG varit en positiv kraft som både initierat och finansierat projekt inom hästnäringen, samhället och idrotten.

Genom ATGs Drömfond fick i år fyra drömprojekt, som motverkar utanförskap och ohälsa genom idrott, pengar från ATGs Drömfond.

Här kan du läsa mer om ATGs Drömfond

ATG stöttar idrottssverige

• ATG, Aktiebolag Trav och Galopp, är ett spelbolag som ägs helt av trav- och galoppsporten vilket innebär att ATG årligen ger hela sitt överskott på cirka 1,7 miljarder till sporten.

• Pengarna fördelas till Sveriges olympier och paralympier, SHL och så klart svensk hästsport.

• I juni 2017 lanserades ATGs Drömfond, ett initiativ som stöder föreningar som genom idrott bidrar till att främja psykisk och fysisk hälsa och motverka utanförskap.

Läs också: Synskadade Vispen Sjöblom om sporten Showdown: ”Jag vill vara bäst”

Läs mer om:
Laddar...