Annons

Annons

Skattesänkning: Regeringen satsar 4,4 miljarder på pensionärerna

Skatteskillnaderna mellan den arbetande delen av befolkningen och pensionärerna har länge varit en het fråga. Nu aviserar regeringen planer på stora skattesänkningar för pensionärer."En fråga om anständighet", enligt statsministern.


Regeringen satsar miljarder på pensionärer

På onsdagen presenterade Stefan Löfven (s) och finansminister Magdalena Andersson (s) regeringens förslag till höstbudget nästa år som man lagt med stöd av Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Och det är en satsning där pensionärerna pekats ut som vinnare.

Annons

Under en pressträff på en PRO-lokal i Handen berättade Löfven och Andersson om planerna på att bland annat sänka skatten för pensionärer. En satsning värd 4,4 miljarder kronor.

Gilla Allers på Facebook

Det är den enskilt största posten i höstbudgeten, enligt statsminister Löfven.

Pensionärerna har länge varit en eftersatt grupp som har varit högljudda i debatten.

Kritiken har bland annat handlat om att skatterna, under många år, minskat för den arbetande delen av befolkningen men inte för pensionärerna. Som plåster på såren aviserade regeringen tidigare i vår en skattesänkning som ska gälla från årskiftet. Sänkningen välkomnades men betraktades på sina håll som för klen.

Regeringen fördubblar nu den tänkta skattesänkningen för pensionärer till 4,4 miljarder kronor 2018. Från första januari sänks skatten med upp till 5 000 kronor per år för 75 procent av alla pensionärer över 65 år, enligt ett pressmeddelande från regeringen.

Med förslaget för 2018 tas skatteklyftan nu bort helt på pensioner upp till 17 000 kronor i månaden. En pensionär med 17 000 kronor i månaden får en skattesänkning på omkring 410 kronor. Skatten sänks även för de pensionärer med inkomster upp till cirka 35 000 kronor per månad, skriver Expressen.

Sedan tidigare har regeringen även flaggat för en förändring av bostadstillägget för ålderspensionärer. Här höjs taket från drygt 5 000 kronor till 5 600 kronor från första januari 2018. För en ålderspensionär med enbart garantipension innebär förslaget 470 kronor mer i månaden om bostadskostnaden är minst 5 600 kronor.

900 kronor mer i månaden.

Enligt Magdalena Andersson kan den sammantagna effekten av förändringarna ge pensionärer 900 kronor mer i plånboken varje månad.

Stefan Löfven förklarade att avsikten var att klyftan mellan skatt på arbete och pension ska minska successivt för att försvinna 2020.

– Sen kommer pensionärskatten att vara avskaffad helt, säger Magdalena Andersson under pressträffen.

– Då blir det samma beskattning för pensionärer och löntagare.

 

Av: Henrik Högström

Bild: SVT

 

Missa inte: 9 fantastiska fördelar med att vara pensionär!

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...