Annons

Annons

Skådespelerskan Adrienne Shellys död chockade alla

Hon hade till synes allt: ett lyckligt äktenskap, en liten dotter och en framgångsrik karriär i Hollywood. Därför chockades alla när Adrienne Shelly hittades död med en snara runt halsen. Självmord, sa polisen – men kunde det verkligen stämma?


Adrienne Shelly's suicide ruled murder

Adrienne Shelly var en framgångsrik skådespelerska.

Ingen kunde förstå mordet på Adrienne Shelly

Tidigt på kvällen den 1 november 2006 larmades New York-polisen till adressen 15 Abingdon Square i West Village.

När de kom fram möttes de av en gråtande man och en fruktansvärd syn: Adrienne Shelly, 40, hängde från en duschdraperistång i badrummet. Ett lakan var knutet runt hennes hals och hon såg ut att ha varit död i flera timmar.

Annons

Adriennes chockade make, Andrew Ostroy, var den som hade slagit larm. Mellan häftiga gråtattacker berättade han för poliserna att han tidigare samma morgon hade lämnat av sin fru utanför Abingdon Square, där hon ägde en lägenhet som hon använde som sitt kontor.

Läs också: Peggy mördades av sin svärdotter

När hon inte svarade i telefon under hela eftermiddagen blev han misstänksam och återvände till lägenheten. Där hittade han henne död klockan 17.45.

Dog genom kvävning

Vid en första anblick såg det ut som att Adrienne hade valt att avsluta sitt liv genom att hänga sig i ett lakan. Obduktionen visade att hon hade dött av kvävning, vilket förstärkte tesen att det rörde sig om ett självmord.

Men hennes make protesterade vilt:

– Hon skulle aldrig göra något sådant. Hon var lycklig, både professionellt och privat, sa Andrew i de första polisförhören.

– Och framför allt skulle hon aldrig lämna vår dotter, fortsatte han.

Andrew Ostroy fann sin hustru död i badrummet.

Andrew Ostroy fann sin hustru död i badrummet.

Ett rikt liv

Det stod snart klart även för poliserna som utredde dödsfallet att Adrienne Shelly var en kvinna som hade ovanligt mycket att leva för.

Efter en lång och framgångsrik karriär som skådespelerska i Hollywood, där hon spelat in film och haft roller i populära tv-serier som Law & order och Homicide, life on the street, hade hon på senare år sadlat om och blivit filmregissör.

Läs också: Mordgåtan löstes – efter 20 år

Hennes senaste projekt var det komiska dramat Waitress, med Felicity-stjärnan Keri Russell i huvudrollen. Det var en film som Adrienne både hade skrivit och regisserat, och också hade en roll i, och alla som kände henne vittnade om hur förväntansfull hon var inför den stundande biopremiären.

Och så var det Sophie, Adrienne Shellys tvååriga dotter:

– Innan hon fick barn var Adrienne rädd att hon skulle förlora sin identitet och förmåga att arbeta, minns Andrew Ostroy i en intervju med People Magazine.

– Men i samma stund som hon såg Sophie var det helt fantastiskt. Kärleken hon kände för barnet var monumental. Hennes rädslor försvann. Hon älskade sin lilla flicka så oerhört mycket, fortsätter han.

En total chock

För Adriennes vänner och familj kom dödsbeskedet som en total chock. Men till en början protesterade de för döva öron – inget talade för att det var något annat än ett självmord.

Det var först när polisen upptäckte ett svagt, men märkligt fotavtryck på toalettlocket i badrummet som de började utreda fallet som ett möjligt mord. Nära platsen där Adrienne hittades hängd fann de nämligen delar av ett avtryck från en gymnastiksko av märket Reebok.

Läs också: Jennie sörjer sin mördade dotter Alicia

Till en början trodde de att avtrycket kom från en av deras egna polisinspektörer, men efter en grundlig undersökning av resten av byggnaden hittade de en möjlig ledtråd. På våningen under Adrienne Shellys kontor höll en grupp byggnadsarbetare på att renovera en privat lägenhet. När poliserna finkammade lägenheten hittade de ett snarlikt skoavtryck på det dammiga golvet. Och när avtrycken jämfördes stod det klart – det kom från exakt samma sko.

Fattade misstankar

Byggnadsarbetarna togs in för förhör. En av dem – en 19-årig illegal invandrare från Ecuador vid namn Diego Pillco – hade ett rött märke i ansiktet. Han påstod att han hade fått det under ett slagsmål med en kompis, men polisen fattade snart misstanke om att han ljög.

En av Diego Pillcos medarbetare berättade att Pillco hade fått märket vid tidpunkten för Adrienne Shellys död:

– Samma dag som hon dog försvann han plötsligt från sitt arbete och var borta en lång stund. När han kom tillbaka hade han märket i ansiktet, berättade medarbetaren i ett polisförhör.

– Jag hade en dålig dag, förklarade mördaren Diego Pillco, 19, som här leds till polisbilen.

– Jag hade en dålig dag, förklarade mördaren Diego Pillco, 19, som här leds till polisbilen.

Matchande storlek

Diego Pillcos fötter matchade även skoavtryckens storlek, även om poliserna inte kunde hitta själva skorna. De tog in honom för förhör och när den unge mannen pressades av de erfarna polisutredarna bröt han ihop och erkände att han hade dödat Adrienne.

Men han berättade olika versioner om hur det hade gått till. Pillco påstod först att Adrienne Shelly hade klagat på att han väsnades för mycket och att hon hade gett honom en örfil.

Läs också: Mordet chockade Hollywood

Han hade då gått upp till hennes lägenhet och misshandlat henne så illa att hon tappade medvetandet. Detta fick honom att drabbas av panik, varpå han hängde upp henne i lakanet i badrummet.

Ändrade sin historia

Under den efterföljande rättegången ändrade han sin historia något:

– Jag smög in i hennes lägenhet för att stjäla pengar från hennes väska. Hon kom på mig, berättade Diego Pillco.

Läs också: Han gick till sängs med en mördare

När Adrienne började skrika täppte han för hennes mun tills hon föll ner på golvet medvetslös:

– När hon ramlade ihop såg jag ett lakan och bestämde mig för att kväva henne. Jag fick det att se ut som att hon hade begått självmord, berättade Pillco.

WAITRESS, Adrienne Shelly, Keri Russell, Cheryl Hines, 2007. TM and copyright ©Fox Searchlight. All

Adrienne, längst till vänster, skrev manus till, regisserade och spelade i filmen Waitress, men fick aldrig uppleva biopremiären.

Hade premiär

I januari 2007, två månader efter mordet, hade Adrienne Shellys sista film premiär på den prestigefulla Sundance-festivalen i Utah. Waitress fick strålande betyg av de flesta recensenter, men skådespelarna som deltog i filmen var fortfarande tyngda av sorg över regissörens plötsliga död.

Under en presskonferens fick huvudrollsinnehavaren Keri Russell – mest känd för sin roll i den populära tv-serien Felicity – frågan hur det hade varit att jobba med Adrienne. Russell blev så tagen att hon inte orkade svara; med tårar rinnande nedför sina kinder viftade hon bort frågan.

Läs också: Stjärnan Selena mördades av sin assistent

När hon hade samlat sig tillräckligt försökte Keri Russell förklara det tomrum som Adrienne Shelly nu lämnade efter sig:

– Folk har reagerat så fint och varmt på filmen. Jag kan inte förstå att hon inte är här och får uppleva det, sa Russell till People Magazine.

– Hon var som ett fyrverkeri – hon älskade den här världen, fortsatte hon.

Långt fängelsestraff

Diego Pillco dömdes till 25 års fängelse för mordet på Adrienne Shelly. Efter avslutat straff kommer han att utvisas till sitt hemland Ecuador.

– Om ett dödsstraff vore möjligt skulle jag välja det. Allt jag vill säga är att jag vet att de inte kommer att förlåta mig. Det här är vad jag förtjänar, sa han under rättegången som hölls i mars 2008.

Läs också: Skylar mördades av sina kompisar

Senare under samma rättegång fick även Andrew Ostroy chans att tala direkt till sin frus mördare:

– Du smög dig upp och attackerade min fru brutalt, tystade ner hennes skrik med din hand tills hon blev medvetslös och sedan – i en brutal och grym akt av feghet – tog du ett lakan och ströp henne till döds, sa han och stirrade på Diego Pillco.

Sedan fortsatte han:

– Inget straff är tillräckligt för dig. Du förtjänar samma öde som Adrienne. Jag vill att du plågas, på samma sätt som hon plågades.

Text: Jon Forsling
Foto: IBL

Save

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...