Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaSå bekämpar du klematisbladstekel

Klematisbladstekeln är en glupsk marodör. Det är inte så lätt att bli av med detta besvärliga skadedjur, men det går. Här får du tipsen!

Mejla
Dela (10)
Pinna

Som nykläckta är larverna mycket svåra att upptäcka. Men de växer fort och kan bli upp till 2 cm långa.

I första hand är det småblommiga och tidigblommande arter och sorter av klematis som drabbas när klematisbladstekeln attackerar. Såväl larverna som de färdigutvecklade insekterna är glupska, i synnerhet larverna. På kort tid kan de kaläta en hel planta. Sätt in motåtgärderna tidigt.

Annons

Bubblor eller knottror på årsskotten visar var stekelhonan har lagt sina ägg. En kort tid vistas larven inne i bubblan och letar sig sedan ut på bladets undersida för att äta.

Så här sätter du stopp för stekeln:

  • Klipp bort alla årsskott med bubblor på medan larverna fortfarande finns inuti dem. Bränn det bortklippta. En stor del av årets tillväxt går visserligen förlorad, men förhoppningsvis blir man av med problemet till nästa år. Eller får inte lika kraftiga angrepp då.
  • Kläm ihjäl larverna. De förekommer ofta på undersidan av bladen. Det är svårt att hitta alla. Lägg ut
    ett skynke eller en fiberduk under klematisen och skaka om den kraftigt.
  • Spruta med pyretrumpreparat under försommaren. Medlet tar bäst när larverna är små.

Den färdigutvecklade stekeln, cirka 8 mm lång, känns igen på den gula bakkroppen. Den övervintrar som puppa i marken. På försommaren är den flygklar och ger sig av för att para sig. Äggen lägger honan i årsskotten.

Text: Henrik Hanell
Foto: Anders Kronborg, IBL

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...