Annons

Annons

Sju veckor kvar till jul…


Vanilj- och apelsinhjärtanKan kännas länge – kan också kännas som det är dags att börja julbaka och frysa in. Eller varför inte bara njuta av att läsa recept, planera och välja ut vilka läckerheter du vill bjuda på i år. I Allers nr 45 får du fantastiska uppslag till julgott att lägga på kakfaten, här är ett exempel!

Annons

VANILJ- OCH APELSINHJÄRTAN

● ca 18 st

 

Mördeg

200 g smör eller margarin

1 1/2 dl socker

1 äggula

4 1/2 dl vetemjöl

Fyllning

2 ägg

3 msk socker

1 1/2 msk potatismjöl

4 dl kaffegrädde

2 tsk äkta vaniljpulver

finrivet skal av 1 1/2 apelsin

Garnering

florsocker

vita strösselstjärnor

Dessutom behövs

hjärtformar av metall

 

1. Hacka snabbt samman alla ingredienserna till mördegen. Plasta in den väl och låt vila kylskåpskallt i minst 1 timme, gärna över natten.

2. Mät upp alla ingredienser till fyllningen i en kastrull. Sjud upp under omrörning tills den tjocknar. Ta kastrullen från värmen direkt vid första bubblan, krämen får inte koka! Kyl krämen i kallt vattenbad.

3. Sätt ugnen på 200°. Ta fram den kalla mördegen och kavla ut den tunt på mjölad arbetsbänk. Sporra ut degbitar lagom stora för att passa att lägga ner och klä hjärtformarna. Degen bör hänga en bit över kanten på varje form. Fördela vaniljkrämen i formarna.

4. Samla ihop degresterna och kavla ut dem tunt. Ta åter ut degbitar som läggs ovanpå varje form. Tryck samman och nyp av degen runt kanten på varje form. Det är viktigt att degarna verkligen trycks samman så att fyllningen inte kan krypa ut under gräddningen. Picka med sticka genom degen ner i fyllningen så att ångan kan pysa ut under gräddningen.

5. Grädda formarna i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna något innan de varsamt stjälps ur.

6. Servering: Sikta florsocker över kakorna. Strö gärna över vita strösselstjärnor.

Recept: Irene Ingelmark

Bild: Anette NilssonLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...