Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaSju sorters blommor…

Nej, det är inte lätt att hitta sju gärdsgårdar att hoppa över nuförtiden. Jakten på midsommarblomster kanske går raka vägen till blomsterhandlaren istället?


Så här veckan före midsommar vill Blomsterfrämjandet tipsa om sju sorters blommor du hittar där:

Margerit,

Argyranthemum frutescens

Margeriten med sina prästkragelika blommor är för många sommarblomman nummer ett. Vanligast är de vita sorterna med gul mitt, men under de senaste åren har mycket hänt på förädlingssidan och det finns mängder av fina blomfärger. Sorterna ‘Sofiero’ och ’Stor Svensk’ är klassiska margeritsorter som härstammar från plantor från 1905.

Annons

margerit-argyranthemum-frutescens

Blomstertobak,

Nicotiana sanderae

Blomstertobak är charmiga blommor som ofta bjuder på en fantastisk doft. Blomstertobak finns i många olika färger och framförallt är det de vita som doftar gott. Speciellt gott doftar blommorna på kvällen och natten. Placera därför gärna blomstertobaken nära uteplatsen så du kan njuta av dess doft. Blomstertobak är en otroligt lättskött växt; den är vind-, tork- och vädertålig och klarar till och med lätt frost på hösten. Plocka dock gärna bort vissna blommor.

 blomstertobak-nicotiana-x-sanderae

Dahlia, 

Dahlia

Dahlian är en gammal kulturväxt som åter blivit populär. De karaktäristiska blommorna finns i mängder av olika färgnyanser: rosa, rött, orange, lila, vitt och gult. Om trädgården blivit för grön är dahlior den perfekta lösningen, de ger energi och festkänsla. Dahlior som köps i kruka blir mellan 20 och 50 cm höga. Växtsättet är robust vilket gör att de också passar utmärkt i blomsterbuketten. Dahlian vill inte stå för tätt ihop med andra växter, utan trivs bäst med luft och utrymme omkring sig.

dahlia

Lavendel,

Lavandula

Lavendel bjuder precis som blomstertobaken på härlig doft. Den är ljuvlig och lockar till sig fjärilar och bin. Halvutslagna blommor och blad kan torkas och användas i exempelvis doftpåsar. Helst vill lavendel stå relativt torrt och på en plats som badar i sol.

lavendel

Småpetunia,

Calibrachoa

Småpetunia är en perfekt växt för alla amplar, terrass- och fönsterlådor. De små trumpetformade blommorna finns i många olika färger och bjuder på månader av överdådig blomning.  Dessutom kräver småpetunia inte mycket skötsel eftersom de är självrensande. På senare år har det kommit många fina kombinationer, t.ex. TRIXI som består av ett antal olika färger i en och samma kruka.

smapetunia-calibrachoa

Tvillingsporre,

Diascia barberae

Tvillingsporre är en annan perfekt ampelväxt från Sydafrika.  Den första tiden växer den upprätt för att sedan övergår i ett mer hängande växtsätt. Tvillingsporre blir en härlig färgklick oavsett om den används i en samplantering, hängande i en ampel eller som kantväxt. Namnet kommer av att blomman har två små sporrar på undersidan.

tvillingsporre-diascia-barberae

Lobelia,

Lobelia erinus

Lobelian finns i både rosa, vita och blå nyanser. Framförallt är det den himmelsblå som många förknippar med svensk sommar då den går ton i ton med den svenska flaggan.

Liksom småpetunia och tvillingsporre passar lobelian perfekt i ampel, men även i krukor, urnor eller som marktäckare i rabatten.

lobelia-lobelia-erinus

Bild: Blomsterfrämjandet och ShutterstockLäs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...