Annons

Seriemördaren utgav sig för att vara en hjälpande hand

Kvinnorna trodde att 
de skulle få hjälp 
ekonomiskt och med 
att hitta bostad. 
I stället gick de rakt 
i armarna på en 
seriemördare…

Mejla
Dela (16)
Pinna

John Robinson var inte den barmhärtige samarit han 
utgav sig för 
att vara.

Den obarmhärtige samariten mördade flera kvinnor

Den 19-åriga Paula Godfrey var smått desperat. Hon hade precis blivit klar med gymnasiet och ville ut och jobba. Men så hade hon bråkat med sina föräldrar och stuckit hemifrån. Nu behövde hon någonstans att bo också. Det var då hon fick syn på en annons i lokaltidningen. Hon slog numret.
Mannen som svarade hette John Robinson och erbjöd henne omgående ett arbete. Men först skulle hon få gå en 14 dagar lång utbildning. Dagen efter lämnade de stan tillsammans. Det var sista gången hon sågs vid liv.

Annons

John Robinson kallade sig själv för god samarit och sa att han kom från en organisation som hjälpte kvinnor i nöd. Han annonserade i tidningar och erbjöd kvinnor hjälp ekonomiskt och med att hitta boende. Men den 41-årige John Robinsons var inte den gode samarit han utgav sig för att vara.
Paula Godfrey försvann från Overland Park i Kansas i augusti 1984. På grund av bråket med föräldrarna dröjde det innan hon anmäldes saknad.

Den 7 januari 1985 sökte 19- åriga Lisa Stasi hjälp hos John Robinson. Hon levde ensam med sin fem månader gamla dotter och hade varken arbete eller några föräldrar som kunde hjälpa henne. John Robinson såg till att inhysa Lisa och hennes dotter på Roadway Inn och gav dem pengar för ett par dagar.
Tre dagar senare checkade Lisa ut och John betalade räkningen. Därefter försvann även Lisa Stasi och dottern spårlöst.

Catherine Clampitt, Suzette Trouten och Paula Godfrey blev alla offer för seriemördaren.

Fattade misstankar

John Robinson presenterade sig som representant för välgörenhetsorganisationen Birthright. Kort efter Lisa Stasis försvinnande började organisationen ifrågasätta hans trovärdighet. När de undersökte saken vidare sa han att han företrädde en grupp framstående företagsledare som ville stötta organisationen.

Men ledningen för Birthright blev inte övertygad utan anlitade privatdetektiven Steve Haynes för att kolla upp honom närmare. När Haynes fick höra talas om Lisa Stasis försvinnande kontaktade han polisen och fick då reda på att en annan kvinna, Paula Godfrey, nyss anmälts försvunnen av sina föräldrar. Även hon hade fått hjälp av John Robinson.
Steve Haynes började samarbeta med FBI-agenten Tom Lavin. Båda var nu övertygade om att John Robinson antingen mördat kvinnorna eller tvingat in dem i prostitution.

Levde under falskt namn

Trots noggranna efterforskningar hittade de inga spår efter de försvunna kvinnorna. Däremot kom de i kontakt med en annan kvinna, Theresa Williams, som berättade att John Robinson hållit henne inlåst i en lägenhet, utnyttjat henne sexuellt och tvingat henne till prostitution. Robinson hade drogat henne och med pistol hotat att döda henne om hon berättade något för polisen. Tack vare hennes vittnesmål kunde Robinson gripas och dömas till tre års fängelse.

Våren 1987 blev John Robinson villkorligt frigiven och efter bara ett par veckor var han åter igång med att ”hjälpa” unga kvinnor. Det dröjde inte länge förrän ytterligare en försvunnit.

Offer och ledtrådar på polisens anslagstavla.

27-åriga Catherine Clampitt erbjöds jobb av Robinson. Men först skulle hon få gå en tvåveckors utbildning. Sedan dess var hon försvunnen.
Vid det här laget hade polisen Marty Ingram tagit över fallet. Han avslöjade snart att Robinson drev prostitutionsverksamhet på flera motell i stan. Kvinnorna tvingades utföra sadomasochistiska tjänster åt sexköpare i hans nätverk. Ännu en gång blev Robinson gripen och fängslad. Men några spår efter de försvunna kvinnorna hade man fortfarande inte.

När John Robinson avtjänat sitt straff, 1994, återvände han inte till Overland Park utan flyttade till den lilla staden Olathe där han levde under falskt namn. De följande sex åren begick han så vitt man vet inga nya brott utan gifte sig och levde ett till synes normalt liv.
År 2000 blev Marty Ingram kontaktad av en polis från Olathe som ville få upplysningar om en man som tidigare bott i Overland Park. Ingram kände inte igen namnet men när han fick se en bild av mannen kände han omedelbart igen John Robinson, trots att det var 12 år sedan han såg honom senast.

Fanns på bild

Polisen från Olathe berättade att han blivit kontaktad av ett föräldrapar i Michigan vars dotter försvunnit. Hon hette Suzette Trouten och hade fått kontakt på internet med en man som erbjöd henne ett välbetalt jobb. När Marty Ingram och hans kollega Joe Reed gick igenom bilderna från en övervakningskamera på hotellet där Suzette senast sågs fick de syn på henne tillsammans med John Robinson. Robinson togs in på förhör och berättade att Suzette gett sig av med en rik advokat på en seglats jorden runt.

Robinson släpptes men polisen lät skugga honom. Efter två dagar lämnade han Olathe och körde iväg till en ödsligt belägen gård där han hade en husvagn stående. Det perfekta stället för en seriemördare, tänkte Joe Reed som övervakade honom.
Samtidigt gick poliser igenom Robinsons sopor i Olathe och hittade bland annat kvitton som visade att 
han hyrde två lagerutrymmen i Raymore, nära gränsen i Missouri.
När en kvinna en kort tid senare anmälde Robinson för stöld hade polisen tillräckligt för att gå in och göra husrannsakan både på gården och lagren.

John Robinsons 
visitkort till den 
falska förmedlingsfirman han drev 
som ”hjälpte” 
kvinnor i nöd.

Blodspår på tunnan

Morgonen den 19 juni 2000 började polisen söka igenom gården. Efter fyra timmars letande utan resultat fick man syn på några oljefat som stod staplade vid en husvägg. På en av tunnorna fanns blodspår. När de lyfte på locket spreds en ohygglig stank. Där låg ett lik i stark förruttnelse. De andra tunnorna öppnades och ytterligare en kropp hittades.

Enligt rättsläkaren var dödsorsaken trubbigt våld mot huvudet, troligtvis åsamkat av en hammare. De båda kropparna blev identifierade som Suzette Trouten och en kvinna som polisen inte kände till sedan tidigare, Isabella Lewicka. Båda hade mördats under tiden John Robinson bodde i Olathe.

Polisen gjorde makabra fynd då de öppnade oljefaten.

I en av lagerlokalerna som John Robinson hyrde hittade man tre oljefat, märkta med texten ”grisfett”. När dessa öppnades fann man liken efter Bev Bonner, Sheila Faith och hennes dotter Debbie Faith. Alla hade dödats på liknande vis, genom kraftiga slag mot huvudet.
Robinson greps och rättegången i Overland Park påbörjades hösten 2002. Den 29 oktober fälldes John Robinson för morden på Suzette Trouten och Isabella Lewicka och dömdes till döden.

Innan rättegången i Missouri året efter påbörjades erkände John Robinson att han dödat Paula Godfrey, Lisa Stasi och Catherine Clampitt, men vägrade att berätta var han gömt deras kroppar.
Rätten ansåg honom skyldig till morden på de tre kvinnorna men även för mord på de tre som upptäckts i lagerutrymmet i Missouri. John Robinson dömdes till döden även denna gång.

Adopterade dottern

När nyheten om morden nådde ut i media hörde John Robinsons bror, Donald Robinson, av sig till polisen. Han berättade uppjagat att han och hans fru kontaktades av John 1985. De hade försökt att få adoptera ett barn under en längre tid men fått avslag. Nu sa John att han kunde hjälpa dem, att han kände till en kvinna som fött ett barn hon inte kunde ta hand om. John såg till att ordna alla dokument och de kunde adoptera flickan. Hon växte upp under namnet Heather Tiffany Robinson. Ett dna-test visade att det var den mördade Lisa Stasis dotter, Tiffany.
John Robinson sitter fortfarande i fängelse i Kansas i väntan på att hans dödsdom ska verkställas.

Text: Henrik Krüger
Svensk bearbetning: Peter Helperin
Bild: Focus News och All over press

 

Missa inte: Polisen fick oväntad hjälp 
av mördaren själv

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...