Annons

Seriemördaren ringde själv polisen: ”Ta mig om ni kan!”

I telefonsamtalet till polisen lät det först som en gråtande kvinna. "Skicka en ambulans. Det ligger en skadad kvinna här", sa den gråtfyllda rösten. Men snart hörde polisen att det i själva verket var en man som ringde – och han hade fruktansvärda saker på sitt samvete...

Mejla
Dela (11)
Pinna

kända seriemördare Paul Stefani

Paul Stefani.

Seriemördaren Paul Stefani imiterade gråtande kvinna när han berättade om sina offer

Klockan var tre på nyårsnatten 1981 när larmsamtalet ringdes in till polisen i tvillingstäderna Minneapolis/St Paul i Minnesota. Mannen, som imiterade en gråtande kvinna, berättade att den skadade kvinnan låg i ett fabriksområde i utkanten av St Paul.

Annons

Läs också: Mordet på skådespelaren Phil Hartman chockade Hollywood

Gilla Allers på Facebook

När poliserna anlände till maskinfabriken Malmberg Manufacturing Company hittade de en naken kvinna i en snödriva utanför byggnaden. Hon var brutalt misshandlad och hade ett öppet sår i huvudet.

Mindes inte överfallet

Kvinnan, som senare identifierades som Karen Potack, 20, hade blivit besinningslöst slagen ett 20-tal gånger med ett däckjärn. Hon överlevde, men fick svåra hjärnskador och mindes inget av vare sig överfallet eller mannen som attackerat henne.

Brottsutredningen körde fast och det såg ut som polisen hade hamnat i en återvändsgränd. Men den 3 juli 1981 kom så ett nytt telefonsamtal från mannen med den gråtfyllda kvinnorösten.

– Undrar om ni kan hitta mig, sa han gäckande. Jag har precis stuckit ner en kvinna med en ispik.

Läs också: Stjärnan mördades av sin assistent

Ett lik i diket

Morgonen därpå fann polisen liket av en ung kvinna i ett motorvägsdike. Hon var stucken 61 gånger med en ispik.

Den döda hade inga identitetshandlingar på sig, men i en av hennes fickor hittade polisen nyckeln till en förvaringsbox på en busstation. Där fann man två väskor tillhörande den 18-åriga studenten Kimberly Compton från Wisconsin.

Läs också: Otrogen prästson mördade familjen

Hon hade dagen före anlänt med buss till St Paul, och enligt rättsläkaren visade hennes maginnehåll att hon hade ätit en rejäl måltid strax före mordet.

Kunde inte lämna signalement

Mittemot busstationen låg restaurangen Mickey’s Diner och när polisen visade en bild på Kimberly kände servitrisen igen henne. Hon hade ätit där kvällen före och då kommit i samspråk med en man som servitrisen aldrig sett där förut.

Förutom att beskriva honom som mörkhårig och med mustasch kunde hon inte lämna något användbart signalement.

kända seriemördare Paul Stefani

Kimberly Compton var ett av mördarens offer.

Mördaren ringde polisen igen

En vecka efter mordet ringde mannen med den gråtfyllda kvinnorösten på nytt till polisen.

– Det gör mig ont att jag dödade Compton, men jag kunde inte låta bli, sa han och fortsatte:
– Jag vill inte hamna i fängelse. Jag kan inte ens föreställa mig hur det är att vara inspärrad.

Läs också: Skylar mördades av sina kompisar

I pressen döptes gärningsmannen snabbt till The Weepy Voiced Killer (ungefär ”mördaren med den gråtfyllda rösten”). Men trots att det skrevs spaltmeter om mördaren och polisen efterlyste vittnesuppgifter saknades det spår att arbeta med och ett halvår senare las utredningen på is.

Släppte misstankar på seriemördare

Under lång tid var det tyst från mannen och polisen började pusta ut. Det verkade inte vara någon seriemördare som man först hade fruktat.

Men den 21 juli 1982, drygt ett år efter mordet på Kimberly Compton, hittade några fiskare ett kvinnolik i Mississippifloden. Polisen identifierade kvinnan som 40-åriga Barbara Simons.

Två dagar senare ringde mannen med den gråtfyllda rösten:

– Jag är ledsen för att jag mördade henne. Jag stack henne uppskattningsvis 40 gånger med min kniv. Jag kommer nog aldrig till himlen, sa mannen innan han bröt samtalet.

Läs också: Hon försvann – hittades i en frys

Obduktionsrapport bekräftade knivhuggen

Det stora antalet knivstick som mannen uppgav stämde med obduktionsrapporten – något som bara mördaren, förutom polisen, kunde känna till.

Mannens röst fanns inspelad och när den blev analyserad av experter rådde ingen tvekan om att det var samme man som ringt vid alla tillfällena.

Polismannen Dan Brown lyckades kartlägga Barbara Simons sista timmar i livet, vilket ledde honom till en bar där bartendern observerat henne tillsammans med en man. Alla barens anställda fick bläddra i en pärm med bilder på 169 män som tidigare dömts för våldsbrott.

Läs också: Michelles plötsliga död var ett mysterium

168 av dem kunde uteslutas och endast en kunde överensstämma med den man som Barbara setts med i baren. Men vittnena var långt ifrån säkra.

Den utpekade mannen visade sig vara den 37-åriga vicevärden Paul Stephani, som tidigare dömts för våldsbrott. När polisen undersökte hans bakgrund upptäckte man att han tidigare hade arbetat på Malmberg Manufacturing Company där Karen Potack hittades.

Polisen påbörjade övervakning

Den sammanlagda bevisningen mot Stephani var så stark att polisen den 20 augusti började övervaka honom konstant. Men redan den första kvällen tappade poliserna bort honom och man fruktade att det i värsta fall skulle leda till att ytterligare en kvinna miste livet.

Det fanns skäl för oro. Den kvällen plockade nämligen Stephani upp en prostituerad, 20-åriga Denise Williams, i sin bil i Minneapolis. Han körde till en mörk återvändsgränd där de hade sex. Sedan tog han upp en skarpslipad skruvmejsel som han med full kraft körde in i hennes mage. Hon försökte försvara sig, men han stack henne gång på gång.

Denise slogs för sitt liv och i sista stund fick hon tag i en glasflaska som låg på golvet. Hon krossade den mot hans huvud, men trots att han blödde kraftigt stack han henne på nytt med skruvmejseln.

Läs också: Svart magi skulle ta livet av frun

Stucken 15 gånger

Desperat körde hon upp den sönderslagna flaskan mot mannens ansikte. Det fick honom att dra sig tillbaka och hon lyckades ta sig ut ur bilen.

Denises skrik väckte Doug Panning som bodde i grändens enda bostadshus. Han sprang ut för att hjälpa henne och kom fram till bilen precis när hon lyckades ta sig ut ur den. De två männen stirrade några sekunder på varandra innan Stephani kastade sig in bakom ratten på sin bil och snabbt körde därifrån.

Läs också: Han gick till sängs med en mördare

Denise blev stucken 15 gånger med skruvmejseln. Hon fördes till sjukhus där läkarna konstaterade att hon hade svåra inre skador, bland annat punkterade lungor. Hon var allvarligt skadad, men överlevde.

Mördaren insmord i blod

Under tiden var ambulans på väg även till Paul Stephanis hem. Han var själv skadad och insmord i blod. Han hade själv ringt efter ambulans, men på larmcentralen hade man känt igen hans röst och även skickat polisbilar.

Stephani delgavs först misstanke om mordförsöket på Denise Williams. Under de följande förhören förnekade han att han var mördaren med den gråtfyllda kvinnorösten och försökte förändra sin röst. Men de som kände honom, även hans egen familj, kunde bekräfta att det var hans röst som hördes i samtalen till polisen.

kända seriemördare Paul Stefani

Denise Williams fick 15 hugg av en skrivmejsel men överlevde.

Läs också: Han hällde gift i hustruns dropp

Dömdes till livstids fängelse

I april 1983 dömdes Paul Stephani till mellan 40 års och livstids fängelse för mordet på Barbara Simmons och mordförsöket på Denise Williams som begicks i Minneapolis.

Mordförsöket på Karen Potack och mordet på Kimberly Comtpon begicks i St Paul som tillhör ett eget rättsområde. Där beslutade åklagarmyndigheten att det var onödigt att ställa honom inför rätta för de brotten eftersom han redan dömts till ett mycket långt fängelsestraff.

Läs också: Prästen tog älskarinnans profetia på blodigt allvar

1997 bad mördaren med den gråtfyllda kvinnorösten om ett möte med en advokat och några poliser. Orsaken var att han fått beskedet att han var dödssjuk i cancer och nu ville han lätta sitt samvete. Under samtalet erkände han att han försökt döda Karen Potack och han erkände sig också skyldig till mordet på Kimberly Compton.

Men det som verkligen slog ner som en bomb var att han erkände ytterligare ett mord som han begått 1982. Han berättade att han dränkt en kvinna i ett badkar. Han kom själv inte ihåg vad kvinnan hette, men polisen kunde efter lite efterforskningar fastställa att hans tredje mordoffer var 32-åriga Kathy Greening.

Text: Carsten Holst
Svensk bearbetning: Per-Ola Ohlsson
Bild: Focus News Agency, AOP

Läs också

Fotbollsstjärnan blev seriemördare

krimmare-puff

 

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...