Annons

Annons

Tvättlappen avslöjade seriemördaren

Polisen i New York 
stod handfallna när 
en serievåldtäktsman och mördare härjade i staden. 
Han lämnade inga spår efter sig. Flera fall las ner tills de hittade en tröja 
med märke från ett tvätteri...

Mejla
Dela (14)
Pinna

13-åriga Paola Illera hittades mördad på en promenadstig på Manhattan.

Seriemördare härjade i New York

Hon hittades av en man som var ute och rastade sina hundar en iskall kväll i januari 1991. Den unga flickan låg död på en promenadstig nära Franklin D Roosevelt Drive på Manhattan i New York.

Annons

Kort efter att fyndet gjorts anlände polisen Garry Dugan till platsen och konstaterade att flickan blivit kvävd samt knivstucken tre gånger i bröstet. Då det knappt fanns något blod på fyndplatsen utgick Dugan från att offret blivit dödat någon annanstans och sedan dumpats på stigen.

Gilla Allers på Facebook

Läs också: Dubbelspelet blev mördarens fall

Offret bar inga handlingar som gjorde att hon kunde identifieras, men en halvtimme senare hörde Garry Dugan över polisradion att en 13-årig flicka vid namn Paola Illera hade anmälts som saknad. Hon hade försvunnit då hon var på väg hem från skolan.

Dugan tog en bild av den döda flickan och körde hem till hennes hem i East River Landing där hennes förkrossade familj kunde identifiera henne.
Rättsmedicinaren kunde konstatera att Paola Illera blivit våldtagen. Ett könshår var det enda spåret efter mördaren.

Hamnade i arkivet

Paolas morfar berättade att hon faktiskt kommit hem efter skolan. Hon hade ringt på porttelefonen och han hade släppt in henne till lägenheten på elfte våningen. En granne berättade att hon åkt i hissen tillsammans med Paola och en ung svart man som hon inte kände igen. Kvinnan klev av på nionde våningen och de andra åkte vidare upp. Men Paola kom aldrig till elfte våningen där hennes familj hade sin lägenhet.

Läs också: Den hjälpsamme grannen visade sig vara en seriemördare

Grannen kunde lämna en vag beskrivning av mannen hon såg, men den passade in på tusentals unga män på Manhattan. Utredningen gick i stå och fallet med Paola Illera hamnade i arkivet.

Sex år senare, den 10 september 1997, kallades brandkåren till en mindre brand i en lägenhet på Östra Harlem. När de kom till platsen trodde de först att någon satt eld på en skräphög, men det visade sig vara en kvinnokropp som dränkts i bensin och tänts på.

Offrets smycken var fortfarande intakta och kunde spåras till en kvinna från Bronx, 19-åriga Johalis Castro. Identiteten fastställdes genom hennes tandkort.

Fantombilder av seriemördaren.

Undersökte telefonen

Polismannen Scott Wagner fick ta sig an fallet på Johalis Castro som var en ensamstående mamma. Hennes expojkvän, tillika far till barnet, förhördes men hade ett säkert alibi.

Wagner fortsatte att kartlägga Johalis förehavande för dagen hon blev mördad. När han undersökte hennes telefon visade det sig att hon på eftermiddagen ringt från sitt hem i Bronx till ett och samma nummer som gick till en Cynthia Kee i Östra Harlem.

Läs också: Jenny räddade Sofie ur våldtäktsmannens strypgrepp

När Wagner kontaktade henne sa hon att hon aldrig hört talas om Johalis Castro, men kanske hennes son, Aarohn Kee, visste något.

Aarohn, en 21-årig dataoperatör som suttit ett år i ungdomsfängelse för inbrott, bekräftade att han talat med Johalis. De hade stämt träff men hon dök aldrig upp.

Arohn Kee hade ett kriminellt förflutet.

Ännu ett offer

Kee uppträdde avslappnat och tillmötesgående, och när Wagner inte hade något på honom lät han honom gå. Det innebar även att Wagner inte hade fler ledtrådar och fallet las på is.

Ett år senare, en tidig morgon 1998, var hissen trasig i ett höghus i Östra Harlem. De boende som var på väg till jobbet fick ta trapporna.
En kvinna som bodde på 16:e våningen höll på att snubbla över en kvinna då hon gick ner för trapporna. Eftersom hon trodde kvinnan sov ruskade hon tag i henne men insåg direkt att kvinnan var död.

Läs också: Han gick till sängs med en mördare

Scott Wagner var den första polismannen på plats och kunde konstatera att kvinnan blivit strypt och stucken med en kniv på liknande sätt som Johalis Castro. Offret var naket och täcktes av en kjol. Rättsmedicinaren kunde konstatera att kvinnan våldtagits och man fann sädesvätska från gärningsmannen.

Rasheeda Washington föll offer för seriemördaren.

Samma förövare

Den mördade kvinnan identifierades som 18-åriga Rasheeda Washington. Hon bodde bara hundra meter från brottsplatsen och hade dagen innan anmälts som saknad.

Januari 1999 arbetade rättsmedicinaren Karen Dooling med dna-prover från flera våldtäkter som inträffat i Östra Harlem. Hon kunde konstatera att fem av våldtäkterna begåtts av samma förövare, troligtvis han som våldtagit och mördat Rasheeda Washington.

Läs också: Morgan mördade sin man och försökte lägga skulden på sin unge älskare

Scott Wagner talade med offren och de boende i området och fick reda på att ryktet pekade på en man med smeknamnet Ace. Efter en tids efterspaningar i ärendet visade det sig att Ace i själva verket var Arohn Kee, mannen som tidigare hörts angående mordet på Johalis 
Castro.
Vid en av våldtäkterna hade förövaren lämnat en tröja och en keps efter sig. I dessa satt lappar från ett tvätteri. Ägaren till tvätteriet kunde berätta att kläderna lämnats in av en stamkund, Arohns mamma, Cynthia.

Nu behövde polisen bara få tag i Arohns dna, något de lyckades med den 9 februari då han arresterades för ett inbrott han begått. Ett test visade att hans dna matchade det från mordet på Ra
sheeda Washington och ytterligare fem våldtäkter.

En tröja med märke från en tvätteri ledde polisen på rätt spår.

Dömd för tre mord

När Scott Wagner skulle arrestera Arohn Kee hade han försvunnit med sin flickvän Angelique Stallings. Paret spårades till ett hotell i Miami i Florida, där de arresterades.

Under de första förhören nekade Arohn Kee till allt. Men när hans flickvän en stund senare kom för att säga adjö bröt han ihop och erkände allt, mordet på 
Paola Illera, Johalis Castro och Rasheed Washington samt ytterligare fem våldtäkter som till dess varit okända.

Läs också: Jenny var 8 år första gången hennes adoptivpappa våldtog henne

I december 1999 blev Arohn Kee dömd för tre mord och 20 våldtäkter. Straffet blev livstids fängelse för morden och sammanlagt 400 år för våldtäkterna.

I fängelset har Arohn Kee skrivit detaljerade texter om hur han utförde sina brott och har sålt texterna till en internetsida.

Text: Henrik Krüger

Svensk bearbetning: Peter Helperin
Bild: IBL och Focus News

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...